Bănci și Asigurări

Rezultatele BRD pe semestrul I: Presiunea provizioanelor scade, dar veniturile nu ajung pentru a readuce profitul pe creştere

Presiunea provizioanelor scade, dar veniturile nu ajung pentru a readuce profitul pe creştere

Autor: Ciprian Valentin Botea

02.08.2011, 00:06 521

Câştigul net al băncii s-a situat la 283 mil. lei (67,5 mil.euro) în primul semestru, comparativ 367 mil. lei în perioadacorespunzătoare a anului trecut. Scăderea profitului vine încondiţiile în care veniturile din operaţiuni financiare s-au redusaproape la jumătate.

Guy Poupet, directorul general al BRD SocGen, se declară totuşimulţumit de rezultatul obţinut, având în vedere că economia nu şi-arevenit conform aşteptărilor.

"Cred că într-un mediu economic dificil BRD a demonstrat, încursul primului semestru, soliditatea modelului de bancă universalăşi capacitatea de a genera profit."

În primul semestru banca a înregistrat cheltuieli cuprovizioanele de 581 mil. lei, în scădere cu 8% faţă de aceeaşiperioadă din 2010. În trimestrul al doilea au fost constituiteprovizioane pentru acoperirea pierderilor din credite neperformantede 289 mil. lei, după ce în ultimele trei luni din 2010 fuseseînregistrat un vârf al provizioanelor de peste 500 milioanelei.

Şeful BRD declara recent că vârful provizioanelor a fost atinsdeja şi că se aşteaptă ca tendinţa de descreştere să continue în adoua parte a anului, în condiţiile în care creşterea economică vareduce, de asemenea, presiunea pe costul riscului. El nu seaşteaptă însă la o descreştere rapidă a provizioanelor înainte carelansarea economică să se consolideze. De asemenea, venitul netdin dobânzi a scăzut cu 6%, ajungând la 849 mil. lei, în timp ceveniturile din comisioane s-au menţinut la circa 620 mil. lei.

Veniturile totale ale băncii au fost trase însă puternic în josde câştigurile din operaţiuni financiare (tranzacţii realizate pepieţele valutară şi monetară, dar şi cu titluri de stat), care aucăzut cu aproape 48% după primele şase luni, ajungând la 168 mil.lei (40 mil. euro).

Venitul net bancar a coborât astfel până la 1,6 mld. lei (383mil. euro), iar venitul brut din exploatare s-a restrâns de la 1,07mld. lei la 915 mil. lei.

Cheltuielile generale au crescut uşor cu 3 mil. lei, la 685 mil.lei (164 mil. euro), în perioada ianuarie-iunie, după ce în primeletrei luni francezii reuşiseră să reducă nivelul acestora cu 1%. Dincauaza scăderii veniturilor, raportul cost/venituri se situa la42,8% în iunie, în creştere de la 39% în perioada corespunzătoare aanului trecut.

Revenire uşoară a creditării în trim. II

BRD avea la jumătatea acestui an active totale de 47,6 mld. lei(11,2 mld. euro), cu 0,3% mai mult comparativ cu decembrie 2010.Faţă de iunie anul trecut activele au scăzut însă cu 2,1%.

Creditele acordate firmelor şi clienţilor individuali ajungeaula 33,3 mld. lei (7,86 mld. euro), mai puţin cu 3,5% decât lasfârşitul anului trecut. Totuşi, soldul creditelor a crescut întrimestrul al II-lea cu aproape un miliard de lei după o scădere dedouă ori mai mare în primele trei luni ale acestui an.

"Strategia BRD s-a adaptat condiţiilor pieţei, aspect care sereflectă într-o bună activitate a băncii pe segmentul companiilormijlocii şi mari, în zona creditelor de refinanţare şi prinparticiparea la finanţarea statului", au precizat reprezentanţiibăncii. Soldul creditelor acordate companiilor s-a situat la 17,3mld. lei, în timp ce clienţii persoane fizice aveau datorii decirca 16 mld. lei.

Cât priveşte calitatea portofoliului, ponderea creditelorneperformante în totalul creanţelor asupra clientelei a urcat cu unpunct procentual în semestrul I faţă de nivelul de la sfârşitulanului trecut, ajungând la 8,7%. Creşterea a avut loc în condiţiileîn care soldul creanţelor a stagnat la 29,6 mld. lei.

Continuă finanţarea puternică a statului

BRD deţinea la sfârşitul primelor şase luni titluri de stat învaloare de 4,68 mld. lei, în creştere cu 21% comparativ cudecembrie 2010.

Titlurile de stat au reprezentat principala soluţie de plasamentpentru bănci în ultimii doi ani, pe fondul cererii reduse decredite şi al creşterii riscurilor în mediul privat.

Totodată, banca ţinea 8,24 mld. lei în conturi la BNR lajumătatea acestui an, în scădere de la peste 10 miliarde lei îndecembrie. Scăderea vine în condiţiile în care rezervele minime lapasivele în valută s-au redus de la 25% la 20% în primul semestru.Dobânda primită pentru sumele plasate la BNR a variat între 1,47%şi 1,86% pe an la lei şi 0,75%-0,96% pe an la euro.

În acelaşi timp, depozitele atrase de la clienţi au stagnat înprimele şase luni şi au ajuns la 29,8 mld. lei la sfârşitul luniiiunie. Sumele atrase de la clienţii individuali cumu­lau 14,7 mld.lei, nivel similar cu cel din decembrie 2010, dar cu 5% mai puţindecât în iunie anul trecut.

Banca avea la sfârşitul lunii iunie circa 2,3 milioane declienţi persoane fizice şi companii, nivel similar cu cel de lasfârşitul anului trecut, dar în scădere de la 2,4 milioane declienţi cât se înregistra în luna iunie 2010.

BRD a făcut în perioada ianuarie-iunie investiţii în valoaretotală de 11,8 mil. euro, cei mai mulţi bani fiind alocaţi pentrudezvoltarea sistemului informatic.

Acţiunile BRD au variat ieri uşor la BVB în jurul preţului de13,8 lei/titlu. Capitalizarea băncii a fost astfel de 9,57 mld. lei(2,27 mld. euro).

BRD este deţinută în proporţie de 59,3% de grupul francezSociété Générale, iar cele cinci societăţi de investiţii financiaredeţin împreună peste 22% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO