Bănci și Asigurări

Ritmul de crestere nu se mai justifica

21.04.2003, 00:00 12

Evolutia rezervelor valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), acum la un nivel de 5,82 mld. euro, va urma, in principal, ritmul de crestere a importurilor si va avea in vedere gradul de acoperire a refinantarii datoriei private externe din surse bancare. Acesta a fost unul dintre semnalele transmise vineri bancherilor de catre viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, cu ocazia intalnirilor periodice dintre reprezentantii BNR si bancheri.
"In cazul in care refinantarea datoriei externe din piata bancara va creste mai repede decat pozitiile externe ale bancilor, vom fi pregatiti sa oferim valuta in piata pentru ca bancile sa poata onora cererile clientilor. In acelasi timp, nivelul rezervei valutare este confortabil si va urmari o crestere treptata calculata in luni de import", a adaugat Popa.
El a spus ca in opinia bancii centrale nu se mai justifica ca ritmul de crestere al rezervei valutare - cu aproape 2 miliarde de dolari de exemplu in 2002 - sa se mentina. O crestere a rezervei valutare cu 700-800 milioane de dolari in 2003 ar putea fi considerata in grafic, miscarile rezervei urmand de fapt o corelatie intre dinamica datoriei private externe si pozitiile valutare ale bancilor comerciale.
Banca centrala a trecut deja, potrivit oficialului BNR, la o tintire implicita a inflatiei, chiar daca schimbarea politicii monetare in acest sens va avea loc numai anul viitor.
"Am acordat o importanta mai mare dobanzilor, am oferit un semnal prin dobanda de referinta a BNR si dobanzile practicate la rezervele minime obligatorii", a explicat Popa.
De asemenea, banca centrala a reusit, fara interventii directe in piata valutara, sa dea o stabilitate cursului de schimb, prin tinta de apreciere reala a monedei nationale pentru acest an de 3-5%, a mai spus reprezentantul BNR.

Dobanzile la depozite nu ar mai avea loc de scadere
BNR apreciaza ca, pe termen scurt, nivelul ratelor dobanzilor practicate de bancile comerciale la depozitele atrase nu mai poate fi redus.
"Dobanzile pasive (n.r.-la depozite) ar trebui privite cu prudenta in viitor. S-a observat faptul ca ecartul dintre dobanzile la credite si cele la depozite s-a redus, dar ramane substantial. Nu credem ca, pe termen scurt, mai exista o marja de actiune pentru reducerea dobanzilor pasive", a spus Popa, dupa intalnirea cu bancherii.
Potrivit oficialului BNR, in primele luni ale anului, valoarea finantarilor in lei a fost superioara celei in valuta. Cu toate acestea, creditul in valuta este dominant si reprezinta aproape doua treimi din volumul imprumuturilor neguvernamentale.
Popa a amintit de faptul ca bancile finanteaza in euro sau dolari agentii economici si persoane fizice care nu realizeaza venituri in aceste monede.
In acest context, Banca Nationala a informat reprezentantii bancilor ca va mentine si in urmatoarele luni nivelul rezervelor obligatorii la 25% din totalul depozitelor.
In functie de evolutia creditului in lei, viceguvernatorul BNR a spus ca ar fi posibila o reducere a rezervelor minime obligatorii, insa pe termen lung, mentionand ca o astfel de masura nu a fost discutata inca in Consiliul de Administratie al BNR. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24