Bănci și Asigurări

Ritmul de depreciere a revenit la nivelul de acum doua saptamani

15.03.2001, 00:00 14



Pe piata valutara interbancara sedinta de tranzactionare de ieri a fost destul de linistita, dar dealerii nu pot spune cu exactitate daca banca centrala a intervenit ieri pe piata sau ordinele de cumparare aparute brusc in piata au fost pur si simplu venite din "piata".

"Incet incet s-a ajuns la ritmul de depreciere zilnica de acum doua-trei saptamani, respectiv 20 de lei. Parerea mea este ca acesta ar fi un pas de deprecire acceptabil", spune un dealer.

Cursul de schimb anuntat de Banca Nationala si valabil astazi este de 27.220 lei/dolar, fata de 27.200 lei/dolar cu o zi in urma.

Pe piata valutara interbancara sedinta s-a deschis in cotatii de 27.215/27.225 lei/dolar, confirmand astfel estimarile dealerilor din ziua anterioara. In prima faza, ca de obicei in ultimele saptamani, in piata au aparut ordine de vanzare si cotatiile au coborat pana la 27.210/27.215 lei/dolar.

In acel moment, brusc, in piata au aparut ordine de cumparare si incet cursul a intrat pe un trend ascendet. Utlimele tranzactii se faceau la inchiderea sedintei la 27.220/27.230 lei/dolar.

La casele de schimb cotatiile nu au inregistrat modificari insemnate fata de zilele anterioare. La cumparare cursul a fost de 26.900-27.100 lei/dolar, in timp ce la vanzare cotatiile au oscilat in intervalul 27.100-27.200 lei/dolar.

Nici pe piata monetara nu s-au inregistrat modificari insemnate, dobanzile osciland in jur de 45/50%. "Dobanzile sunt in continuare sus, la acest lucru contribuind fara doar si poate atat banca centrala cat si Finantele.

De altfel este un scenariu cunoscut: tinem dobanzile sus pentru a nu se crea presiune pe cursul de schimb. Interesant este cat va mai tine", a comentat un dealer.

Ieri Banca Nationala a atras din piata prin operatiuni de tip repo depozite pe o saptamana la o dobanda medie in jur de 49%, iar pe o luna la 50%. Depozitele clasice pe o perioada de o luna au fost rasplatite de BNR cu o dobanda de 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24