Bănci și Asigurări

ROBOR la trei luni continuă să crească şi ajunge la 3,24% de la 2,86% săptămâna trecută

ROBOR la trei luni continuă să crească şi ajunge la...

Autor: Mediafax

20.03.2020, 00:01 110

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019 a continuat să crească, ieri, până la 3,24%, de la 3,20% miercuri, potrivit datelor afişate de BNR. Creşterea ROBOR din ultima săptămână a fost una în salturi, accelerată, în condiţiile în care ROBOR la 3 luni era 2,86% în data de 12 martie.

Nivelul ROBOR a început să urce săptămâna trecută după depunerea mandatului, joi, 12 martie, de către premierul desemnat Florin Cîţu şi pe fondul accentuării crizei coronavirus şi implicit a turbulenţelor din pieţele financiare. De la începutul lunii februarie, ROBOR intrase pe o tendinţă de scădere. ROBOR la 6 luni a sărit, de asemenea, la 3,30%, joi, de la 3,27%, cât era marţi.

Vineri, 13 martie, ROBOR la 6 luni era cotat la 3,10%, după ce a sărit de la 3,00%, cât a fost joi, 12 martie. ROBOR la trei luni reprezintă dodânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019. Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă, respectiv indicele IRCC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO