Bănci și Asigurări

Românii vor cel mai mult introducerea monedei euro dintre locuitorii statelor care nu au aderat încă la ea, dar autorităţile au eşuat în acest proiect major

Românii vor cel mai mult introducerea monedei euro...

Autor: Cristina Bellu

10.06.2022, 15:25 257

Adoptarea monedei euro este susţinută, în medie, de 60% dintre locuitorii celor şapte state membre UE care nu au aderat încă la zona euro, arată rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru Flash, publicat vineri pe site-ul oficial al Uniunii Europene.

Dintre acestea, procentul cel mai ridicat în favoarea adoptării monedei euro s-a înregistrat în România (77 %), urmată de Ungaria cu 69 %. La polul opus se află Bulgaria, Cehia (44 % în ambele ţări) şi Suedia (45 %).

Sondajul, realizat în perioada 20-29 aprilie, în Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia, a evidenţiat faptul că  mai mult de jumătate dintre participanţi (55 %) consideră că trecerea la moneda euro ar avea consecinţe pozitive pentru ţara lor.

Totuşi, 56 % dintre respondenţi consideră că introducerea monedei euro va duce la o creştere a preţurilor.

De asemenea, din sondaj reiese că gradul de sensibilizare cu privire la moneda unică în rândul cetăţenilor din statele membre din afara zonei euro este în continuă creştere. Astfel, 53 % dintre respondenţi se simt informaţi cu privire la euro, faţă de 51 % anul trecut şi 44 % în 2015.

România a avut o fereastră de opor­tunitate între 2015 şi 2017, când putea so­licita oficial intrarea în antecamera zonei euro (mecanismul de schimb valutar ERM II) în condiţiile în care atunci îndeplinea toate criteriile de convergenţă nominală ins­tituite prin Tratatul de la Maastricht care privesc stabilitatea preţurilor, suste­na­bilitatea finanţelor publice şi a gradului de îndatorare, stabilitatea cursului de schimb şi nivelul ratelor dobânzilor pe termen lung. În schimb, acum România nu mai îndeplineşte toate aceste criterii.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO