Bănci și Asigurări

La o săptămână după ce inspectorii Consiliului Concurenţei au descins în birourile bancherilor, instituţia spune că a finalizat inspecţiile la 10 bănci, Biroul de Credit şi ARB. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei: Există suspiciunea că prin modul de calcul al scorului de credit se blochează accesul unor clienţi la credite

La o săptămână după ce inspectorii Consiliului...

Autor: Roxana Rosu, Claudia Medrega

12.09.2023, 00:05 518

♦ Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Ne uităm la condiţiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienţi la credite“ lARB: Instituţiile de credit au datoria de a utiliza prudenţial bazele de date disponibile la nivel naţional în vederea determinării comportamentului de plată. Modalitatea de utilizare a acestor informaţii este distinctă la nivelul băncilor, în funcţie de apetitul de risc al fiecăreia.

Consiliul Concurenţei a transmis ieri explicaţii legate de investigaţia desfăşurată la 10 bănci, la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor (ARB), la o săptămână după ce inspectorii insituţiei au descins în birourile bancherilor. Noua investigaţie vizează posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul persoanelor fizice la credite prin modul de calculare a scorului de credit.

Cele 10 băncile inspectate de Consiliul Concurenţei sunt Banca Transilvania, BCR, BRD, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, Credit Europe Bank şi First Bank.

Aceste controale ale autorităţii de concurenţă vin după ce în luna noiembrie 2022 inspectorii de la Consiliul Concurenţei au mers în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, în urma creşterii substanţiale a acestui indicator, începând o investigaţie legată de posibile înţelegeri pe piaţa monetară interbancară pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR. Însă, până acum nu a fost finalizată această anchetă. Acum investigaţia urmăreşte raportări legate de Biroul de Credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO