Bănci și Asigurări

Schimbare la vârful celei mai mari companii de asigurări din România. Adamescu îşi pune fiul la conducerea Astra Asigurări

Schimbare la vârful celei mai mari companii de asigurări din România. Adamescu îşi pune fiul la conducerea Astra Asigurări

Autor: Emil Popescu - Mediafax

21.11.2011, 16:11 2031

Preşedintele directoratului Astra Asigurări, Radu Mustăţea, se va retrage din funcţie, la expirarea mandatului de cinci ani, şi se va lansa în antreprenoriat, conducerea companiei urmând să fie preluată de Alexander Adamescu, vicepreşedintele Consiliului de Supraveghere.Modificarea va fi operată la începutul anului viitor, a anunţat Astra Asigurări, într-un comunicat.

"Este cel mai potrivit moment pentru a mă implica în proiecte personale, pe care le am în vedere de ceva vreme şi care solicită efortul meu 100%", a spus Mustăţea, citat în comunicatul companiei.

Conducerea Astra va fi preluată de Alexander Adamescu, vicepreşedintele Consiliului de Supraveghere, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, care controlează compania, scrie Mediafax.

Mustăţea este preşedintele directoratului Astra Asigurări din anul 2006. Cu o diplomă în fizică la Universitatea din Bucureşti, el şi-a început cariera în industria asigurărilor la compania Ardaf şi a lucrat ulterior pentru AGI România, unde a ocupat funcţia de director general începând cu anul 2002.

Astra este cea mai mare companie de asigurări din România.

Compania a subscris prime de 870,44 milioane de lei în primele nouă luni, în urcare cu 3,5% faţă de perioada similară din 2010, iar profitul net a crescut de peste patru ori, la 78 milioane de lei, câştig susţinut de cedarea participaţiei la Generali România.

Asigurătorul a ieşit, în luna iunie, din acţionariatul Generali România, după ce a vândut grupului italian Generali un pachet reprezentând 16,03% din acţiuni, valoarea tranzacţiei ridicându-se la aproximativ 24 milioane de euro.

În perioada analizată, Astra a plătit daune de 499,67 milioane de lei, în creştere cu 34,7% faţa primele 9 luni ale anului precedent.

Astra a fost înfiinţată în anul 1991 şi are un capital social de 192,71 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Anul trecut, societatea a raportat prime de 1,08 miliarde lei, în creştere cu 34% faţă de 2009, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil, devansând Allianz-Ţiriac, liderul pieţei din ultimii ani.

Profitul net a urcat cu 308%, la 25,33 milioane lei, iar despăgubirile achitate au totalizat 526,88 milioane lei, de la 328,17 milioane lei în 2009.

Piaţa românească a asigurărilor generale şi de viaţă a coborât cu 6,3% în 2010, la 8,31 miliarde lei, reprezentând al doilea an consecutiv de scădere, pe fondul reducerii cu 8,3% a subscrierilor pe segmentul asigurărilor generale, la 6,64 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO