Bănci și Asigurări

Secretul ratelor mai mici la credite: Mergeţi la bancă şi treceţi contractele de credit de la ROBOR la IRCC! ROBOR se apropie de 5%, iar IRCC este 1,86% şi va fi 2,65% în trimestrul următor

Secretul ratelor mai mici la credite: Mergeţi la bancă...

Autor: Claudia Medrega

15.04.2022, 00:07 58563

Românii cu credite noi, luate după 2019, indexate la IRCC pot să plătească o perioadă dobânzi mai mici, chiar la jumătate, faţă de cei cu credite legate de ROBOR.

Dar consumatorii care mai au contractele de credit legate de ROBOR au dreptul legal de a solicita trecerea de la ROBOR la IRCC, printr-o cerere formulată, la care băncile trebuie să răspundă în maximum 60 de zile şi să încheie un act adiţional cu debitorii, susţine Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF). Întrebarea este dacă băncile menţin marja, sau cresc marjele când trec contractele pe IRCC.

Dacă ROBOR 3M (la 3 luni) a depăşit 4,7%, iar ROBOR 6M (la 6 luni) a depăşit 4,8%, IRCC aplicat în contractele de credit până la final de iunie va fi de 1,86%, iar în trimestrul următor de 2,65%, în condiţiile în care, în 2022, în contextul creşterii dobânzii-cheie pentru a contracara inflaţia, ROBOR va continua să crească, depăşind 5% şi poate chiar 6%, anticipează AURSF. Între creşterea ROBOR şi a IRCC nu este doar un lag de câteva luni, ci diferă şi metodologia de calcul. ROBOR este stabilit zilnic la fixing, folosind ultimele rate cotate de fiecare bancă, într-un interval, iar indicele IRCC zilnic se calculează pe baza tranzacţiilor efective, respectiv media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, iar apoi se calculează IRCC trimestrial.

„Consumatorii cu credite în lei cu dobânzi variabile pot face economii lunare importante la plata ratelor bancare prin trecerea de la ROBOR la IRCC. Economiile sunt cu atât mai mari cu cât soldul creditului este mai mare, iar perioada rămasă până la scadenţă este mai îndelungată“, susţine Alin Iacob, preşedintele AURSF.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro