Bănci și Asigurări

Seful BCR: Va fi o lupta dura pentru locurile doi si trei in piata

22.03.2006, 00:00 21

Principalul eveniment de pe piata bancara ar putea fi in 2006 concurenta acerba pentru locurile 2 si 3 din clasamentul celor mai mari banci, a declarat ieri Nicolae Danila, presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane, la un seminar organizat de FinMedia.

In prezent, locurile respective dupa volumul activelor administrate sunt ocupate de BRD-SocGen (cu o cota de piata de 15%) si noua banca inca in chinurile facerii - HVB/Tiriac/Unicredit (cu o cota de 9%). Prima in afara podiumului este Raiffeisen Bank, cu o cota de 8,7% din o piata de aproape 35 mld. euro. BCR detine o cota de 25% din piata

In ultimii ani, spune Danila, piata bancara s-a dezvoltat mult, fapt reflectat de nivelul in crestere al ponderii activelor bancare si depunerilor totale in PIB. Cat despre 2006, intensificarea concurentei va duce cu siguranta la o reducere a marjelor bancilor, a spus seful BCR. In opinia sa, lupta pentru cota de piata va duce si mai mult in jos nivelurile dobanzilor pentru credite, dar si pentru depozite, iar diferentialul de dobanda se va ingusta si mai mult.

Cele mai recente date furnizate de BNR arata ca diferenta dintre dobanzile la credite si cele acordate depozitelor, in relatia bancilor cu clientii persoane fizice, a fost de aproape 11 puncte procentuale in luna ianuarie 2006, comparativ cu o medie de 13 puncte anul trecut.

Tot in luna ianuarie a acestui an, rata medie a dobanzilor la creditele acordate persoanelor fizice era de aproape 15,2% pe an, in timp ce rata dobanzilor care remunereaza depozitele clientilor individuali se ridica la numai 4,2%.

Presedintele executiv al BCR a declarat ca pentru 2006 estimeaza o incetinire a ritmului de economisire, dar si o crestere cu aproximativ 48% a creditului retail.

Danila considera ca aprecierea leului va continua si in urmatoarea perioada, iar pentru sfarsitul anului vede posibil un nivel al cursului de 3,4 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24