Bănci și Asigurări

Şeful BRD: Avem resurse şi am vrea să dăm credite, dar nu există cerere

Philippe Lhotte

Philippe Lhotte

Autor: Ciprian Botea

13.02.2015, 00:08 1104

BRD SocGen a raportat un profit de 43 mil. lei în 2014, după doi ani de pierderi, dar stocul de credite a scăzut cu 5%.

Philippe Lhotte, bancherul francez care conduce de doi ani şi jumătate BRD, a doua bancă locală după activele deţinute, se aşteap­tă anul acesta doar la o uşoară îmbunătăţire a activităţii de creditare pentru că cererea rămâne scăzută în pofida dobânzilor aflate la minime istorice.

„Nu vom vedea un boom. Sunt mai optimist în ceea ce priveşte creditarea corporate, în principal creditarea companiilor de talie mare. Sunt însă semnale pozitive şi pe segmentul firmelor mici. Piaţa este foarte competitivă“, a declarat Lhotte într-un interviu pentru ZF.

BRD, deţinută de grupul francez So-ciété Générale, avea la finalul anului trecut un stoc de credite nete de 26,5 miliarde de lei (5,9 mld. euro), în scădere cu 5% faţă de 2013. Comparativ, scăderea creditului privat la nivelul sistemului bancar a fost de 3% în 2013.

Stocul de credite s-a redus în contextul în care banca şi-a curăţat portofoliul, iar rata creditelor neperformante a coborât cu peste cinci puncte procentuale, la 16%. „Ne-am curăţat bilanţul şi suntem pregătiţi să dăm mai multe credite, dar nu există suficientă cerere pe piaţă“, spune şeful BRD.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro