Bănci și Asigurări

Setea de lei a bancilor a urcat dobanzile la depozite spre 11%

Setea de lei a bancilor a urcat dobanzile la depozite spre 11%
21.09.2008, 19:21 19

Bancile au platit dobanzi medii de aproape 11% pe an pentru a atrage depozite in lei pe perioade mai mari de o luna de la populatie, arata statistica BNR pentru luna iulie. Acesta este cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii ani, dobanzile oferite de banci depasind semnificativ rata de politica monetara a BNR, de 10,25% pe an.

Spre comparatie, in iulie anul trecut bancile plateau dobanzi de 6,2-7% pe an pentru depozitele la termen, in timp ce dobanda cheie a BNR era setata la 7% pe an.
Bancherii platesc acum mai bine pentru depozitele atrase, in conditiile in care excesul traditional de lei de pe piata interbancara aproape s-a epuizat. Astfel, pentru a putea sa acorde credite in continuare, bancile au nevoie sa atraga mai multi lei de la clienti.
"Dobanzile sunt acum la niveluri ridicate, iar daca tinem cont de perspectivele incetinirii inflatiei la niveluri de 5% in urmatorul an, castigul net al deponentilor va fi atractiv", apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Dobanda platita este impozitata cu 16%, iar unele banci retin comisioane la eliberarea de numerar. Totusi, in general comisioanele nu sunt percepute daca banii sunt ridicati la scadenta depozitului.
Chiar si cu aceste costuri suplimentare, cei care fac acum depozite cu dobanzi fixe de 10%-11% pe an vor vedea in 2009 un randament ridicat.
Dumitru noteaza ca dobanzile nu vor ramane la niveluri atat de ridicate o perioada indelungata. "Semnalul scaderii dobanzilor va fi dat de BNR, care ma astept sa opereze o prima ajustare pana la sfarsitul anului."
In prezent, dobanda cheie a BNR este setata la 10,25% pe an. Banca centrala va lua in discutie nivelul dobanzii joi, 25 septembrie, iar pana la sfarsitul anului mai este programata o singura sedinta pe probleme de politica monetara, pe 30 octombrie.
Dobanzile afisate in iulie de banci la depozitele noi in lei depaseau inflatia anualizata (de 9%) cu aproape doua puncte procentuale.
Dupa dezinflatia din august, randamentele reale ar urma sa creasca in continuare, avand in vedere ca niciunul dintre jucatorii din sistem nu a anuntat reduceri de dobanzi la lei.
Cele mai bune dobanzi sunt platite la depozitele cu scadente intre trei si sase luni, media pe sistem fiind de 10,97% pe an, fata de 7% pe an in iulie 2007. Si pentru depozitele pe termene mai scurte - intre una si trei luni - dobanzile sunt la niveluri ridicate, de 10,8% pe an.
Pentru scadentele mai lungi de sase luni si mergand spre un an bancile ofera dobanzi mai mici, reflectand si asteptarile pentru anumite ajustari in cursul anului viitor, pe masura ce inflatia se va tempera. Astfel, dobanda medie la aceste depozite era in iulie de 10,76% pe an. Comparativ cu iulie anul trecut, dobanda oferita este insa cu aproape patru puncte procentuale mai mare.
La euro dobanzile au urcat de asemenea, ajungand la maximele ultimilor ani. Pentru un depozit nou in euro constituit pe cel putin 6 luni, bancile au platit in iulie o dobanda medie de 5,21% pe an, fata de 3,83%, cat plateau in iulie 2007. Bancherii incearca sa se finanteze intr-o proportie mai mare de pe piata locala chiar si pentru valuta, dupa ce costul atragerii de fonduri de la actionarii lor straini a urcat, pe fondul crizei de lichiditati la nivel global.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO