Bănci și Asigurări

Sindicalistii din Petrom iau minimum 600.000 de dolari dividende de la Romexterra

31.03.2003, 00:00 161

Dividendul net pe care il vor primi actionarii Romexterra pentru anul trecut este cu aproape 30% mai mic decat cel aferent anului 2001, anul trecut banca mergand pe o politica de capitalizare a bancii in defavoarea uneia de dividende. 
Banca va acorda astfel actionarilor un dividend net aferent exercitiului financiar 2002 de 5.146 lei/actiune, fata de cel acordat in anul precedent de 7.500 lei/actiune, valoarea totala a dividendelor acordate fiind de aproape 92 miliarde de lei.
Actionarii bancii au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute si planul de investitii pentru anul acesta -  in jur de 90 miliarde de lei (3 mil. dolari), ca si majorarea capitalului social, prin aport in numerar, de la 444 miliarde lei la 700 miliarde lei.
"Principalele obiective stabilite pentru anul 2003 se refera la o dublare a activelor bilantiere pana la aproape 6.100 miliarde lei, o crestere a profitul net cu 20%, comparativ cu anul precedent, cifra stabilita fiind de 265 miliarde lei, in timp ce capitalurile proprii se asteapta sa creasca cu 45% comparativ cu anul 2002, respectiv 1200 miliarde lei fata de 828 miliarde lei la sfarsitul anului trecut", informeaza banca.
Romexterra se va concentra si pe extinderea retelei teritoriale de la 20 sucursale si 2 agentii, in prezent, la 26 sucursale si 4 agentii la sfarsitul anului .
Cu ocazia Adunarii Generale a Actionarilor conducerea bancii a anuntat ca incepand din acest an Romexterra va functiona ca si grup financiar, avand in componenta: o societate de leasing financiar ( este deja functionala - Romexterra Leasing),  o societate de servicii de investitii financiare, prin preluarea pachetului majoritar de actiuni la Romaxa Targu-Mures,  o societate de administrare a investitiilor si o societate de asigurari. Despre ultimele doua participatii nu sunt cunoscute informatii, dar despre intentiile bancii de a privi ma atent aceste segmente s-a mai scris.
Strategia de dezvoltare pentru perioada 2003-2006 prevede  dublarea cotei de piata dupa activele detinute in anul 2003 si detinerea in anul 2006 a peste 4% din activele totale ale sistemului bancar romanesc.
Romexterra a fost infiintata in 1993 din initiativa a 1068 fondatori, persoane fizice, salariati din industria gazului metan, cu sprijinul conducerii Societatii Nationale a Gazului Metan - Romgaz. Cu ocazia majorarilor ulterioare de capital social au devenit actionari ai bancii toti salariatii din industria gazului metan, alte persoane fizice si juridice private. Banca s-a dovedit cu timpul atractiva si pentru salariatii din industria petrolului si chiar pentru Societatea Nationala a Petrolului - Petrom care incepand cu 1998 au devenit actionari ai bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24