Bănci și Asigurări

Soarta Euroins va fi decisă în luna martie. Întrebarea este câţi bani va cere ASF bulgarilor la capital

Toată piaţa asigurărilor aşteaptă raportul ASF privind necesarul de capital al Euroins

Autor: Mircea Nica

10.03.2023, 00:07 1596

♦ Dacă după falimentul City Insurance preţul poliţelor RCA s-a triplat, o eventuală prăbuşire a Euroins ar crea cel mai mare şoc din piaţa asigurărilor, la un an de la cel mai mare faliment din piaţa asigurărilor ♦ Suma vehiculată, pe care bulgarii ar trebui să o aducă la capitalul Euroins ar fi în jurul a 400 mil. euro ♦ Euroins, liderul actual al pieţei RCA, şi-a schimbat strategia în ultimii doi ani, dar a mers în paralel cu aproape aceleaşi preţuri de dumping oferite de City Insurance de-a lungul timpului.

Toată piaţa asigurărilor aşteaptă raportul Au­torităţii de Supra­ve­ghere Finan­ciară (ASF) privind necesarul de capital al Euroins, dar momentan controlul este încă în desfăşurare în cadrul companiei de către repre­zentanţi ai ASF. Cert este că soarta Euroins va fi decisă la finalul lunii martie, iar întrebarea pe buzele tuturor este de câţi bani va fi nevoie să aducă bulgarii la capitalul Euroins România.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvând al ASF, a spus pentru ZF că acţiunea de control nu este finalizată, iar la momentul oportun se va comunica tot ceea ce legea va permite să se comunice. Între timp, Nicolae Ciucă, premierul României, ar fi solicitat să discute cu şefii ASF pentru a vedea exact care este situaţia din piaţă, menţionând că ar exista două variante, fie Euroins intră în insolvenţă, fie ASF va oferi suficient spaţiu pentru a se putea recapitaliza, conform informaţiilor apărute în spaţiul public.

Deşi controlul ASF nu este încă finalizat, suma de care Euroins România ar avea nevoie la capital şi care este ve­hi­culată se ri­dică la 400 milioane de euro, iar la finalul lunii martie, toată piaţa va aştepta să se decidă soarta companiei, care după ce a preluat ştafeta ca lider al pieţei RCA, se confruntă cu aceleaşi probleme ca City Insurance, companie care a intrat oficial în faliment în luna februarie 2022, după ce a practicat ani de zile preţuri la poliţele RCA cu mult sub nivelul adecvat pentru a capta agresiv cotă de piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO