Bănci și Asigurări

Soc de lichiditati pe piata monetara

Soc de lichiditati pe piata monetara
15.09.2009, 16:45 51

Bancile comerciale au imprumutat o suma record de 49 mld. lei(circa 13 mld. euro) de la BNR in octombrie anul trecut, luna incare jucatorii straini au atacat leul, prin facilitatea de creditpe o zi, pentru a-si asigura necesarul de lichiditati. Episodul dinoctombrie a reprezentat practic un soc, dealerii fiind luati prinsurprindere de disparitia excesului traditional de lei din piata.In lunile precedente nicio banca nu apelase la credite derefinantare. Setea de lei a venit dupa ce BNR a absorbitlichiditatile prin vanzarea de valuta. Jucatorii straini carepariasera impotriva leului au cumparat valuta de la BNR fara saaiba in conturi lei, iar la momentuldecontarii tranzactiilor au avut dificultati in a-si respectaobligatiile. Bancile locale care le administrau conturile in leis-au straduit sa gaseasca lei pentru clientii lor, apeland la BNRsi platind dobanzi mari in piata pentru a atrage fonduri. BNR erapusa in situatia delicata de a oferi lei bancilor care aveaunevoie, dar fara sa creeze o oferta atat de mare de lichiditatiincat sa incurajeze noi pariuri pe deprecierea leului. BNR a recursla operatiuni bilaterale, fie acordand credite, fie prinswap-uri.

23octombrie 2008

Guvernatorul Mugur Isarescu si seful Directiei de Supravegheredin BNR, Nicolae Cinteza, ies la rampa si ii critica dur pe uniidealeri locali, pe care ii acuza ca incearca sa creeze artificialimaginea unei crize de lichiditate, pentru a explica pierderilesuferite in urma atacului impotriva leului. Oficialii banciicentrale au aratat ca nu se putea vorbi de o criza de lichiditatide vreme ce toate bancile si-au indeplinit in acea luna cerintelede constituire a rezervelor minime obligatorii. In schimb, dealeriivorbeau despre blocaje in piata, in conditiile in care unele bancinu gaseau lichiditati pentru a-si onora obligatiile.

24 februarie 2009

Bancherii centrali din Europa Centrala si de Est ies in paralelcu o declaratie comuna, prin care atentioneaza ca depreciereamonedelor a mers prea departe si sunt gata sa corecteze excesele.Isarescu puncteaza la Bucuresti ca bancile straine nu au motive saisi retraga finantarile pentru piata locala, in conditiile in careoperatiunile de aici raman profitabile. "Mai usor cu criza pescari", a atentionat atunci Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO