Bănci și Asigurări

Sorin Popa, BRD: De la euforie totala am ajuns la o isterie a riscului

Sorin Popa, BRD: De la euforie totala am ajuns la o isterie a riscului

Sorin Popa, director general adjunct al BRD: Vom avea o criza, insa una de amploare normala dupa un ciclu de crestere rapida, nu atat de nefasta ca in SUA sau in Europa de Vest.

02.03.2009, 18:27 285

"In Romania nu avem elemente care sa justifice stari de panica exagerate, nu avem active si produse toxice in economie", afirma Sorin Popa, 44 de ani, director general adjunct al BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata.

"Chiar si zona imobiliara poate fi controlabila daca exista maturitate din partea dezvoltatorilor pentru o ajustare serioasa a marjelor. Cererea speculativa a fost de o durata relativ scurta si cu o distributie redusa, cu precadere in Bucuresti si alte cateva mari orase. Exista o cerere reala care trebuie sa-si gaseasca echilibrul cu o oferta corecta de pret."
El sustine ca Romania are toate premisele pentru a depasi criza. "Vom avea o criza, insa una de amploare normala dupa un ciclu de crestere rapida, nu atat de nefasta ca in SUA sau in Europa de Vest. Vom avea firme cu o diminuare a activitatii, firme in dificultate si poate chiar falimente si concedieri de personal - consecinte normale ale unei crize. Pe de alta parte avem si semnale pozitive - investitii noi, consolidarea unor companii, preluari de afaceri, toate acestea anticipand perioada de crestere care va urma. FMI a fost la un moment dat sprijin si pentru Romania si ar putea fi din nou."
Popa, care lucreaza de peste 20 de ani in sistemul bancar romanesc, considera anormala rasturnarea evaluarilor privind Romania de la o economie cu potential la una muribunda.
El afirma ca panica iscata in legatura cu intreaga regiune a fost provocata si de o suita de declaratii ale ministrului de finante al Austriei si ale unor bancheri austrieci care "au agitat prea mult apele exagerand in privinta unor presupuse pericole cu care s-ar confrunta regiunea".
In ultima perioada, principalele banci austriece au facut lobby la Bruxelles pentru ca regiunea sa obtina un sprijin financiar special. Ministrul finantelor Josef Proell a vizitat inclusiv Bucurestiul cerand sprijinul autoritatilor pentru bancile austriece, demersul sau fiind criticat chiar si de presa de la Viena. In decembrie, Raiffeisen, Erste si UniCredit au pledat pentru ca guvernul roman si BNR sa sprijine bancile chiar si cu capital, insa ulterior Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a afirmat ca nu are nevoie si nu cere bani Romaniei.
Manfred Wimmer, CFO al Erste Bank, sustine ca demersul bancilor austriece a ajuns la public intr-o forma eronata. "Ministrul finantelor nu a cerut bani pentru bancile austriece, ci pentru economiile din regiune. Noi nu vrem nici bani, nici capital pentru ca nevoile sunt acoperite de pachetul austriac de sprijin. Scrisoarea trimisa la Bruxelles vroia sa mobilizeze institutiile UE pentru coordonarea unui plan pentru toate tarile din regiune si asigurarea participarii tuturor guvernelor pentru mentinerea fluxurilor de lichiditate pe piete." Popa mentioneaza ca Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, s-a retras de pe lista bancilor semnatare ale solicitarii de ajutor transmise de bancile austriece Comisiei Europene.
El considera ca "isteria riscului si acest superbubble de neincredere" constituie si cauza principala a caderii prelungite inregistrate de actiunile BRD la bursa. "Initial a fost o corectie normala dupa ce toate actiunile crescusera foarte mult pe seama unui exces de euforie, insa acum nu este decat panica gratuita, investitorii avand un comportament anor-mal si confuz generat de multe informatii fie eronate, fie disproportionat negative. Efectul de turma face multe victime." BRD a obtinut pe 2008 un profit net de 367 mil. euro, in crestere cu 33%, insa pretul actiunilor pe Bursa a continuat sa scada. Popa anticipeaza ca bubble-ul de neincredere se va sparge spre sfarsitul semestrului II, in ipoteza in care nu vor aparea accidente majore gen Lehman Brothers, care a intrat in faliment si a provocat seisme in lant in industria bancara.
De ce este atat de sigur? "Cunoastem economia reala si ii luam pulsul in fiecare zi. Zilnic avem analize asupra evolutiei riscului si metode de diminuare sau de control al acestuia. Suntem in contact permanent cu mediile de business internationale. Pe de alta parte in Romania lucram de trei ani cu un director de risc argentinian (Juan Carlos Albizzati) care stie cel mai bine ce inseamna o criza si nu este deloc tulburat de ceea ce se intampla in Romania."
El sustine ca sistemul bancar poate rezista si la o crestere a ponderii creditelor neperformante la 10%.
"Nu este cazul sa ne panicam din cauza cresterii creditelor neperformante pentru ca este normal sa se intample asa intr-o perioada de criza."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO