Bănci și Asigurări

Statul a atras 200 mil.euro prin obligaţiuni pe 5 ani

Statul a atras 200 mil.euro prin obligaţiuni pe 5 ani

Autor: Stefan Musgociu

20.02.2014, 16:50 192

Pentru licitaţia pentru certificate de trezorerie în lei şi cu maturitate de un an, Finanţele au primit ordine de subscriere în valoare cumulată de aproape 714 milioane lei, cu 40% sub valoarea programată a operaţiunii a fost de 1,2 miliarde lei.

În acelaşi timp, Finanţele au primit ordine de subscriere de 266,4 milioane euro la licitaţia pentru obligaţiuni în euro cu maturitate de cinci ani, iar valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 200 milioane euro. Costul mediu de finanţare acceptat la această operaţiune a fost de 3,3% pe an, în creştere uşoară faţă de cel de la licitaţia din ianuarie.

Emisiunea în euro a fost lansată la finalul lunii ianuarie, când Trezoreria a atras 278,7 milioane euro şi a acceptat un cost mediu de finanţare de 3,18% pe an.

Analiştii ING Bank au spus joi, înaintea licitaţiilor, că cel mai probabil Finanţele vor respinge ofertele băncilor pentru certificatele de trezorerie, însă nu au exclus posibilitatea acceptării ofertelor la un randament maxim de aproximativ 3,8% pe an, faţă de un cost mediu de 2,07% pe an la o operaţiune similară derulată la finalul lunii ianuarie.

"Cea pentru instrumentele în euro pare mai uşoară dacă ne uităm la cererea puternică din luna trecută (subscrierile au fost de aproape patru ori mai mari decât valoarea indicativă - n.r.). Ne aşteptăm ca suma de 0,2 miliarde euro să fie emisă la un randament maxim de 3,25%, nivel în centrul cotaţiilor din piaţa secundară", au afirmat analiştii într-o notă.

Costul maxim acceptat joi de Finanţe la licitaţia în euro a fost de 3,35% pe an.

Licitaţia pentru certificatele de trezorerie în lei a fost programată iniţial pentru data de 3 februarie, însă atunci MFP a amânat-o pentru data de 20 februarie. Potrivit comunicatului transmis atunci, Finanţele au asigurat deja o bună parte din necesarul de finanţare pentru anul 2014, inclusiv prin cele două emisiuni externe în dolari.

Trezoreria a respins de trei ori în luna februarie ofertele pentru licitaţii în care a vrut să vândă titluri de stat în lei, considerând prea ridicate randamentele cerute, iar două licitaţii secundare pentru oferte necompetitive nu au mai fost organizate.

Finanţele au programat pentru luna februarie emisiuni de titluri de stat pe piaţa locală în valoare cumulată de 4,06 miliarde de lei şi, respectiv, de 200 milioane euro, lună în care ajung la scadenţă titluri de 1 miliard de lei. Până acum Finanţele au împrumutat în februarie 1,43 miliarde lei şi 200 milioane euro.

Trezoreria a atras în acest an 6,292 miliarde lei şi 478,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO