Bănci și Asigurări

Steluta Racolta a plecat de la Ardaf

24.09.2004, 00:00 81



Presedintele Ardaf, Steluta Racolta, a anuntat ieri ca si-a inaintat demisia din functia de presedinte al societatii clujene de asigurari Ardaf, detinuta de grupul Tender.



"Astazi (ieri -n.red) am inaintat Consiliului de Administratie al Ardaf solicitarea de eliberare din functia de Presedinte si de membru al Consiliului de Administratie, precum si demisia din functia de director general al Ardaf", a spus Steluta Racolta.



"Am ajuns la aceasta decizie pentru ca nu mai corespund exigentelor grupului Tender. Am petrecut un sfert din viata in aceasta companie, nu mi-a fost usor, dar cred ca este mult mai bine sa te asezi acolo unde esti apreciat", a spus



Reprezentantii grupului Tender nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.



" Demisia doamnei Steluta Racolta a fost acceptata de Consiliul de Administratie ARDAF incepand cu data de 27 septembrie 2004, urmand ca Adunarea Generala a Actionarilor, care va fi convocata in termen legal, sa aleaga un nou membru in Consiliul de Administratie si sa numeasca un alt Presedinte ", a spus Octavian Manastireanu, presedintele executiv al companiei.



Steluta Racolta a fost foarte implicata in societatea Ardaf, inca de la infiintare, dar si in industria asigurarilor din Romania. Primul semnal al unor neintelegeri intre Steluta Racolta si actionarul majoritar al companiei, Tender, a aparut in vara acestui an, cand atributiile postului sau de director general au fost reduse in favoarea lui Octavian Manastireanu, nr. 2 din cadrul firmei pana la acea data, care a preluat functia nou-infiintata de presedinte executiv.



Steluta Racolta a refuzat insa sa dea detalii privind evolutia relatiilor cu actionarul majoritar al companiei, grupul Tender.



In 2002, la preluarea suprinzatoare a companiei de catre grupul Tender, Steluta Racolta declara ca nici nu auzise de acest grup. Dealtfel, putina lume din mediul de business era la curent cu forta acestui grup, fondat la Timisoara, care avea deja la acea data afaceri de 70-80 milioane de euro.



In incercarea de a-si majora capitalul cu 100 mld.lei, Ardaf a anuntat o oferta publica de subscriere de actiuni in numerar pe Rasdaq si s-a trezit cu oferta din partea Tender, care avea sub 1% din actiunile companiei.



Companie cu capital integral romanesc, Tender SA, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a fost fondata in 1991 si controleaza acum firme cu activitati in prospectiuni geologice, prestari servicii pentru companii de foraj petrolier, constructii, agricultura, media si IT, cumparate in cursul timpului. Cea mai cunoscuta societate din holding este Nuclearmontaj (la randul sau cu 14 filiale), care are contracte inca din 1984 cu Centrala de la Cernavoda.



Ardaf asteapta anul acesta afaceri de peste 40 milioane de euro, fata de 30 milioane de euro anul trecut. Pe primele sase luni din acest an, primele brute subscrise au crescut cu 58% in lei (42% in euro).



Ardaf este de cinci ani incoace pe locul cinci-sase pe piata asigurarilor generale, cu o cota de piata de 5-6% unde lupta cu Asirom, Allianz-Tiriac, Omniasig, Astra, Asiban sau Generali.



Plecarea Stelutei Racolta de la conducerea Ardaf poate avea si alte resorturi. Compania, care a fost supusa unui control de fond al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a avut la un moment dat la inceputul acestui an coeficientul de lichiditate sub limita reglementata, de 1, iar acum a anuntat ca isi va majora capitalul cu 200 miliarde de lei (4 milioane de euro), pana la 375 miliarde lei.



Actuala conducere a companiei a negat faptul ca lipsa de lichiditate de la inceputul anului are legatura cu proiectate majorare de capital.



Majorarea urmeaza sa fie aprobata in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor de pe data de 29 septembrie, cand urmeaza sa se aprobe si constituirea in garantie a unor active imobilizate, in suma de 3 milioane de euro.



Steluta Racolta anuntase pentru acest an planuri de revigorare a vanzarilor companiei, dupa ce compania pierduse putin anul trecut din cota de piata, pentru ca a fost implicata mult in asigurarile de credite si garantii, care au dinamizat industria in 2004. Astfel, strategia a fost dinamizarea activitatii companiei in Bucuresti si intrarea pe asigurarile maritime.



sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO