Bănci și Asigurări

În timp ce creditarea economiei tot încetineşte, băncile ţin banii la BNR la dobândă de 6%. Excedentul de lichiditate urcă la final de 9 luni/2023 la 29 mld. lei, medie zilnică, aproape de recordul istoric din aprilie, de 30 mld. lei. Însă, ROBOR la 3 luni nu a mai scăzut, ci a staţionat în septembrie la 6,40%, la fel ca la final de august

În timp ce creditarea economiei tot încetineşte,...

Autor: Claudia Medrega

13.10.2023, 17:40 267

BNR a rămas în primele 9 luni din 2023 debitor net în raport cu băncile comercialeInstrumentul de politică monetară relevant în România a devenit dobânda de 6% oferită de BNR băncilor la facilitatea de depozit, şi nu dobânda-cheie de 7%, în condiţiile excedentului mare de lichiditate din sistemul bancar.

Piaţa interbancară avea în septembrie un excedent de lichi­di­tate substanţial, de peste 29 mld. lei, medie zilnică, aproape de recordul istoric din aprilie, de 30 mld. lei. Astfel, piaţa interbancară a rămas pe surplus în primele nouă luni din acest an, de circa 25,5 mld. lei, medie zilnică, aşa cum a şi închis anul 2022. Încă de la finalul primului semestru excedentul de lichiditate trecuse de 25 mld. lei, medie zilnică.

Totodată, în primele nouă luni din acest an nu a fost nicio operaţiune repo, iar în iunie apare o sumă foarte mică în contul împrumuturilor de urgenţă ale băncilor la facilitatea de credit Lombard, de 5,1 mil. lei medie zilnică, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naţionale.

Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost în luna septembrie de circa 29,1 mld. lei, medie zilnică, al doilea cel mai ridicat nivel după maximul istoric, de peste 30 mld. lei, din aprilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO