Bănci și Asigurări

Toate operaţiunile Băncii Transilvania trec pe un sistem Oracle, cu o investiţie de 15 mil. euro

 Toate operaţiunile Băncii Transilvania trec pe un sistem Oracle, cu o investiţie de 15 mil. euro

Autor: Magraon Andreea

11.01.2011, 23:51 85

Potrivit lui Leontin Toderici, director executiv operaţiuni alBăncii Transilvania, investiţia va fi amortizată în trei ani dezile. El a adăugat că aplicaţia poate susţine o creştere aoperaţiunilor de zeci de procente pe an în condiţii deprofitabilitate. Implementarea noului sistem IT Flexcube UniversalBanking va dura până la 18 luni, iar întreaga investiţie va fifinalizată în anul 2012.

Banca Transilvania, care are 1,5 milioane de clienţi activi,este prima din România care a implementat o astfel de platformăinformatică, ediţii anterioare ale platformei software fiindfolosite în prezent pe piaţa locală de Alpha Bank, Citibank sauBancpost. Anul trecut, instituţia a achiziţionat tot de la Oracleun sistem IT pentru aproape un milion de euro, unul dintre cele mairapide servere de pe plan mondial.

Banca Transilvania are pentru acest an un buget de IT de 15milioane de euro, mai mare cu 5 milioane de euro faţă de cel deanul trecut. Echipa de IT a băncii este formată din aproape 100 depersoane, a declarat Toderici.

"Doar băncile care investesc îşi pot păstra clienţii. Indiferentdacă e criză, clienţii cer servicii mai bune", a declarat RobertRekkers, director general al Băncii Transilvania (BT).

Potrivit lui Robert Rekkers, banca va continua să-şi extindăreţeaua teritorială cu 15-20 de unităţi. De asemenea, în luna maibanca vrea să lanseze un nou serviciu de internet banking, care vaavea o componentă importantă de mobile banking.

Furnizarea şi implementarea platformei IT va fi făcută decompania Trend Import - Export, partener al Oracle în România, cuafaceri anul trecut de aproape 13,5 milioane de euro, în creşterecu 30% comparativ cu anul 2009.

Investiţia BT într-un asemenea sistem informatic aduce optimismpe piaţa locală de IT, susţine Sorin Mîndruţescu, director generalal Oracle România, filiala locală a unuia dintre cei mai mariproducători de software din lume.

"Anul 2011 este unul în care ar putea apărea un apetit pentruinvestiţie. Suntem optimişti pentru că am mers bine în aceşti doiani de criză, dar stăm încă sub semnul incertitudinii", a declaratMîndruţescu. Potrivit şefului Oracle România, în 2011 se aşteaptă odezgheţare a proiectelor în sistemul privat. El a adăugat căafacerile cu statul au avut o pondere majoritară în venituriletotale ale Oracle de anul trecut.

În prezent, producătorul de software are în România 1.700 deangajaţi. Compania a avut în 2009 un profit de un milion de euro,la afaceri de 71 de milioane de euro, potrivit datelor de laMinisterul Finanţelor.

250 de utilizatori de iPhone folosesc aplicaţiaBT

Peste 250 de români au descărcat o aplicaţie realizată de BancaTransilvania pentru smartphone-urile Apple iPhone, care permiteutilizatorilor să identifice pe hartă bancomatele şi sucursalelebăncii, a declarat Leontin Toderici, director executiv deoperaţiuni al companiei. Lansată în luna decembrie 2010, aplicaţiapermite de asemenea consultarea cursurilor de schimb valutar saucalcularea ratei ori dobânzii lunare aferente. Aplicaţia estegratuită în magazinul online iTunes. "În viitorul apropiat va filansată o versiune actualizată a aplicaţiei, cu mai multe funcţii",a declarat Toderici. Aplicaţia este disponibilă şi pentrutelefoanele care funcţionează pe platforma Google Android şi poatefi descărcată gratuit de pe magazinul online Android Market.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO