Bănci și Asigurări

Trei sub o umbrela de 3 mld. euro: UniCredit, HVB si Banca Tiriac

23.11.2005, 19:43 14

Preluarea grupului german HVB de catre italienii de la UniCredit si-a produs efectele si la Bucuresti: HVB Bank Romania si Banca Tiriac, aflate in plin proces de fuziune, au intrat deja sub umbrela UniCredit Group, urmand ca in perioada urmatoare sa-si integreze operatiunile si cu filiala locala a bancii italiene - UniCredit Romania.

Noul grup bancar european, cu active totale de 770 miliarde de euro la jumatatea acestui an si o capitalizare de piata de 54 de miliarde de euro, ajunge astfel sa controleze in Romania o institutie care asipra din start la locul al treilea.

Dupa datele de la 30 septembrie 2005, UniCredit/HVB/Tiriac cumuleaza active de aproape 3 miliarde de euro, in conditiile in care la 30 iunie actuala ocupanta a locului trei, Raiffeisen Bank, detinea active cu putin peste 2,5 miliarde de euro. Banca austriaca nu a facut publice rezultatele financiare la noua luni.

In acest context, lupta se anunta apriga, desi integrarea celor trei entitati va mai lua timp si eforturi logistice. HVB vine cu portofoliul de clienti corporate, Banca Tiriac cu retailul, iar UniCredit cu o combinatie de corporate si segment superior al clientelei de retail.

"Amestecul este bun, ingredientele sunt valoroase, iar complementaritatea ridicata. Lucrurile merg mai repede decat ne-am fi gandit si deja toate cele trei banci isi coordoneaza miscarile. Chiar si in actiunile de extindere a retelelor de unitati ne consultam pentru a evita suprapuneri", spune Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania - institutia aflata practic in centrul operatiunii si care detine cea mai puternica pozitie dintre cele trei banci care urmeaza sa-si unifice operatiunile.

Prima provocare este finalizarea fuziunii dintre HVB si Banca Tiriac.

"Ne transformam intr-o alta banca, orientata spre un target diferit: trecem de la un segment elitist de clientela la unul universal, de mass-market. Reasezarea a inceput de 4-5 luni, iar in urmatoarele 5-6 luni probabil ca vom incheia toata operatiunea", afirma Pascariu.

Luand in calcul datele actuale, UniCredit, HVB si Banca Tiriac deservesc impreuna in jur de 800.000 de clienti prin intermediul unei retele de 121 de unitati, din care Banca Tiriac detine 67, iar UniCredit 50. Deocamdata, intr-o prima etapa, cele trei banci vor continua sa-si desfasoare operatiunile in paralel. Luna trecuta, si Consiliul Concurentei a avizat consolidarea pe piata locala dintre UniCredit si HVB.

Surse bancare afirma ca Rasvan Radu, presedintele UniCredit Romania, va prelua conducerea executiva a bancii rezultate in urma integrarii, iar Dan Pascariu va fi presedintele Consiliului de Administratie.

HVB Bank Romania si Banca Tiriac continua sa fie subsidiare ale Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), cu sediul la Viena, care face insa parte la randul sau din UniCredit Group. Conform planificarii stabilite, intreaga Divizie pentru Europa Centrala si de Est (ECE) a UniCredit Group urmeaza sa aiba sediul in Austria, avand in vedere pozitia solida in regiune detinuta de Bank Austria. Reteaua din ECE s-ar extinde de la 1.000 de sucursale - cat avea pana acum BA-CA - la aproximativ 2.800, in timp ce activele totale ar creste de la 36,5 miliarde de euro la 80 miliarde de euro.

Responsabilitatea pentru Divizia ECE a noului UniCredit Group ii va reveni lui Erich Hampel, presedintele Consiliului de Administratie al BA-CA. La intalnirea de pe 18 noiembrie 2005 a Consiliului de Administratie al UniCredit, Erich Hampel a fost numit in Comitetul de Directie al noului UniCredit Group.

Austriecii au calculat in septembrie pentru prima data pozitia consolidata a HVB si a Bancii Tiriac: profit net de 34,7 milioane de euro si active totale in valoare de 2,48 miliarde de euro.

UniCredit Romania a obtinut, dupa primele noua luni ale anului, un profit net de 4,2 milioane de euro si detine active de circa 500 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO