Bănci și Asigurări

Trump râvneşte la dobânzile negative din alte părţi ale lumii. „Numai naivitatea lui Jay Powell şi a băncii centrale nu ne permite să facem ce alte ţări fac deja.“

Donald Trump

Donald Trump

Autor: Catalina Apostoiu

12.09.2019, 22:04 172

Preşedintele american Donald Trump s-a răzgândit: după ce luna trecută a declarat reporterilor de la Casa Albă că nu vrea să vadă dobânzi negative în SUA, acesta îi îndeamnă acum pe strategii Fed să împingă dobânzile în teritoriu negativ, o mişcare pe care alte bănci centrale ale lumii au făcut-o cu reticenţă pentru a contracara încetinirea creşterii economice şi care riscă să-i penalizeze pe deponenţi şi să erodeze câştigurile băncilor. Strategii Fed, analiştii şi Wall Street-ul consideră însă mişcarea drept una riscantă.

Într-o serie de postări pe Twitter, Trump a declarat că dobânzile negative ar ajuta guvernul să-şi diminueze costurile cu datoriile. Acesta nu a menţionat riscurile sau tensiunile de pe pieţele financiare cu care băncile centrale din Europa şi Japonia se confruntă ca urmare a adoptării politicii dobânzilor negative, sau faptul că dobânzile negative nu au adus creşterea mai puternică sau inflaţia mai mare căutată de economiile respective, scrie Reuters. „Numai naivitatea lui Jay Powell şi a băncii centrale nu ne permite să facem ce alte ţări fac deja“, a adăugat Trump.

Reducerea cu un sfert de punct procentual aşteptată din partea Fed nu-l va mulţumi probabil pe Trump, care a cerut lui Powell şi băncii centrale să reducă rapid şi drastic dobânzile pentru a impulsiona creşterea economică înaintea alegerilor de anul viitor. Analiştii spun însă că adoptarea dobânzilor negative ar pune în pericol economia americană, care rămâne pe creştere. Deşi adecvate în condiţii „recesioniste“, dobânzile zero sau negative într-o economie în creştere cu şomaj la un minim record „ar putea în ultimă instanţă să creeze următoarea criză financiară pentru că oamenii îşi asumă mai multe riscuri văzând că banii sunt mai ieftini“, avertizează Mark Luschini, strateg la Janney Montgomery Scott.

Oficialii Fed la rândul lor consideră ideea plasării dobânzii de referinţă sub zero drept una care nu merită riscurile. Pe Wall Street, strategii şi traderii spun că o astfel de mişcare ar fi nejustificată şi extremă, dar şi una neînţăleaptă având în vedere experienţa altor ţări.

 

În Elveţia, Asociaţia Bancherilor Elveţieni a criticat politica dobânzilor negative adoptată de banca centrală a ţării, spunând că provoacă ìdaune structural masiveî economiei, potrivit Bloomberg. La -0,75%, dobânda din Elveţia este cea mai mică din G10.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO