Bănci și Asigurări

Un sfert din creditele în lei acordate în Sălaj şi Sibiu sunt restante. În Vaslui, o treime

Un sfert din creditele în lei acordate în Sălaj şi...

Autor: Liviu Popescu

02.04.2015, 00:06 359
Un sfert din creditele în lei acordate de bănci populaţiei şi firmelor din judeţele Giurgiu, Sibiu şi Sălaj erau restante la finele lunii februarie, însă cea mai dificilă situaţie se înregistrează în judeţul Vâlcea, unde aproape o treime din împrumuturile în lei figurau cu înârzieri de plată. La polul opus se situează judeţele Gorj (cu o pondere de 5% la restanţele în lei), Mureş (7%) şi Dolj (7%), potrivit datelor BNR.
 
Nici creditele în valută ale sălăjenilor nu se află într-o situaţie mai bună, ponderea restanţelor fiind de 26%.
 
În judeţele Vâlcea şi Mehedinţi, peste o cincime din creditele în valută nu sunt achitate la timp, în timp ce la polul opus al clasamentului restanţelor în valută se poziţionează judeţele Dâmboviţa (4%), Gorj (4%) şi Teleorman (5%).
 
„Sunt unele judeţe sărace în ţară, în special în Moldova, şi implicit restanţele sunt mai mari acolo. Depinde de cât de săraci sunt oamenii şi, în al doilea rând, depinde şi de cât de corecţi sunt aceştia la plata creditelor. În general, locuitorii din vestul ţării sunt mai corecţi şi îşi achită la timp împrumuturile la bănci. Alţii, din alte zone alte ţării, întârzie cu plata creditelor“, a spus Dragoş Cabat, analistul economic.
 
La nivelul întregului sistem bancar figurau ca fiind restante, la finele lunii februarie, credite în lei de circa 10 mld. lei. Soldul total al creditelor în lei era de 92 mld. lei, astfel că rata restanţe/credite atingea 11%, în creş­tere uşoară faţă de nivelul din prima lună a anului. La valută, ponderea restan­ţe­lor este cu un punct procentual mai mare faţă de cea la lei, fiind restante credite în valută de echivalentul a 15 mld. lei. Soldul total al creditelor în valută era de 120 mld. lei în februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO