Bănci și Asigurări

Ungurii de la OTP au vândut anul trecut 4.000 de carduri de credit

Ungurii de la OTP au vândut anul trecut 4.000 de carduri...

Autor: Liviu Popescu

02.02.2015, 00:00 185
OTP Bank, filiala locală a celui mai mare grup financiar ungar, a vândut anul trecut aproximativ 4.000 de carduri de credit, cu 3.000 de unităţi mai puţin faţă de 2013. La finalul lunii decembrie, OTP Bank avea în portofoliu circa 12.000 de carduri de credit, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de circa 0,5% pe acest segment. La nivelul sistemului bancar, numărul cardurilor de credit s-a dublat în perioada de criză şi a ajuns la circa 2,2 milioane de unităţi la sfârşitul lunii septembrie 2014, potrivit datelor BNR. OTP Bank nu a precizat valoarea sumelor acordate pe cardurile de credit şi nici valoarea restanţelor. Dobânda medie la un card de credit standard cu o limită de credit de 5.000 de lei ajunge la aproximativ 25% pe an.
 
Spre comparaţie, dobânda anuală la un credit de consum se situează la 12%, în timp ce un credit imobiliar ajunge să coste 6% pe an. Cardurile de credit au însă perioadă de graţie, în care pot fi utilizate pentru plăţi la comercianţi fără dobândă. Pentru retragerile de numerar se percepe însă dobândă din prima zi, clienţii fiind încurajaţi astfel să utilizeze cardurile pentru cumpărături. La nivelul pieţei, după primele nouă luni de anul trecut, numărul tranzacţiilor de plată cu cardurile cu funcţia de credit se ridica la 9,3 milioane, iar valoarea tranzacţiilor de plată la 1,4 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO