Bănci și Asigurări

Unicredit Bank: BNR va menţine rata de politică monetară la 2,5% în şedinţa de miercuri

Unicredit Bank: BNR va menţine rata de politică...

Autor: Roxana Rosu

13.05.2019, 15:40 167

BNR va menţine rata de politică monetară la 2,5% şi în şedinţa Consiliului de Administraţie din această săptămână, nivel la care a ajuns în mai 2018, sunt de părere analiştii Unicredit Bank.

Banca Naţională nu a mai modificat dobânda de referinţă din primăvara anului trecut. După ultima şedinţă a boardului, în aprilie, Mugur Isărescu a motivat decizia prin existenţa unor presiuni inflaţioniste în creştere, pe partea cererii şi a costurilor salariale, dar şi influenţele cursului valutar.  În acelaşi timp, BNR a atras atenţia asupra evoluţiei deficitului de cont curent. 

POtrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei a continuat să crescă uşor în aprilie şi a ajuns la 4,1%, după 4% în martie şi 3,8% în februarie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 4,3% comparativ cu aprilie 2018, iar produsele nealimentare cu 3,13%. 

”Cu rata inflaţiei tot pe trend ascendent în aprilie, BNR are toate şansele să rateze ţinta propusă, dar acest lucru nu va determina modificarea politicii monetare. Credem că BNR va rămâne pe poziţie şi va semnala faptul că ar putea retrage lichiditatea din piaţă dacă apar noi presiuni asupra monedei naţionale”, se arată în raportul Unicredit.  

Rata dobânzii de politică monetară reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă monetară ale BNR. Actualmente, acestea sunt operaţiunile repope termen de o săptămână, derulate prin licitaţie la rată fixă de dobândă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO