Unicredit Bank: Randamentele titlurilor de stat s-au dus în sus în octombrie în urma evoluţiilor politice, de pe piaţa monetară şi a noilor prognoze macroeconomice

17 oct 2017 Autor: Roxana Rosu

Evoluţiile recente de pe piaţa monetară, agitaţia din sfera politică şi reajustarea pieţei la noile prognoze privind creşterea economică, inflaţia şi nivelul dobânzilor au dus la majorarea randamentelor obligaţiunilor în luna octombrie, se arată într-o analiză realizată de Unicredit Bank 

Astfel, randamentele pe scadenţele de 3 ani, 5 ani şi 10 ani au crescut cu 69 de puncte, 51 de puncte, respectiv 36 puncte. În acest context, Ministerul Finanţelor a respins toate licitaţiile pentru titluri de stat organizate în octombrie. Statul a încercat deja să împrumute 1,6 miliarde lei din suma planificată, de 2,2 miliarde lei, din această lună, dar nu a avut succes.

”Aceste măsuri se datorează rezervelor fiscale deţinute, care permit flexibilitate în plasarea obligaţiunilor şi ne putem aştepta la rezultate similare până când Ministerul Finanţelor va începe să caute un echilibru între calendarul de emisiuni şi actual nivel ridicat al pieţei”.

Pe 10 octombrie, Finanţele au plasat eurobligaţiuni de un miliard euro pe pieţele internaţionale, emisiune lansată iniţial în aprilie, la un randament de 2,114%, în scădere de la 2,41% în primăvară.

Pe piaţa monetară, operaţiunile repo derulate de BNR au temperat deficitul de lichiditate, tendinţa ascendentă a indicelui Robor calmându-se spre mijlocul lunii octombrie . 

Analiştii Unicredit Bank prevăd o inflaţie de 2,2% la finele lui 2017 şi de 3% în ianuarie 2018, pe baza majorărilor de preţ la enegie, gaze şi combustibil care vor genera şi alte scumpiri. În acest context, ei se aşteaptă ca BNR să majoreze de trei ori dobânda de politică monetară, până la 2,5%, între februarie şi mai 2018. 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.10.2017

 
Cuvinte cheie:
randamente
, unicredit
, titluri
, piata
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide