Bănci și Asigurări

Unicredit Ţiriac Bank a făcut profit de 24 mil.euro în şase luni

Unicredit Ţiriac Bank a făcut profit de 24 mil.euro în...

Autor: Raluca Ghinea

06.08.2014, 10:53 466

Grupul italian UniCredit a raportat marţi pentru subsidiarele locale un profit brut consolidat de 33 milioane de euro şi provizioane pentru credite neperformante de 60 milioane euro în primul semestru, în scădere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut.

Între rezultatele grupului local şi cele raportate de grupul UniCredit există anumite diferenţe între cifre, pe fondul unor raportări contabile diferite.

Veniturile operaţionale consolidate s-au plasat la 754,5 milioane lei (169 milioane euro), în timp ce cheltuielile operaţionale au fost de 374,8 milioane lei (83,9 milioane euro), se arată într-un comunicat al băncii. Grupul italian a comunicat venituri operaţionale de 177 milioane euro şi cheltuieli operaţionale de 84 milioane euro.

Astfel, profitul operaţional a ajuns la 379,7 milioane lei (85 milioane euro).

Banca precizează că rezultatele sunt prezentate în baza primelor situaţii financiare consolidate pentru Grupul UniCredit Ţiriac, care include UniCredit Ţiriac Bank şi filialele sale UniCredit Consumer Financing IFN, UniCredit Leasing România, UniCredit Leasing Corporation IFN, ALLIB Leasing, Debo Leasing IFN şi UniCredit Insurance Broker, întocmite în conformitate cu standardele IFRS.

Soldul creditelor era de 21,8 miliarde lei (23,4 miliarde lei incluzând creditele externalizate) la jumătatea anului, susţinut de creşterea cu 10,4% a finanţărilor acordate IMM-urilor, cu 13,5% a creditelor pentru persoanele fizice şi cu 2,6% a celor pentru companii în intervalul iunie 2013 - iunie 2014.

Totodată, depozitele clientelei au ajuns la 12,8 miliarde lei (2,9 miliarde euro), pe fondul avansului cu 10,1% a sumelor economisite de IMM-uri în ultimul an, respectiv cu 9,2% în cazul companiilor de talie medie şi cu 23,5% la persoanele fizice.

"UniCredit Ţiriac Bank a susţinut şi în primul semestru ritmul creditării, zonele IMM şi împrumuturi ipotecare în lei dovedind un potenţial mai ridicat", a declarat în comunicat Răsvan Radu, CEO UniCredit Ţiriac Bank.

După primele şase luni, rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) se situa la 7,2%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,7%.

Raportul costuri/venituri s-a plasat la 49,7%, pe fondul controlului costurilor.

UniCredit Ţiriac Bank a încheiat primul semestru cu 187 de sucursale, în timp ce numărul angajaţilor a ajuns la 3.333.

Banca va prelua portofoliul de clienţi corporate ai RBS România, compus din peste 500 de companii medii şi mari, achiziţia vizând active de circa 260 milioane euro şi depozite de 315 milioane euro, după ce anul trecut a preluat portofoliul de retail şi cel de tip private banking, totalizând active de 315 milioane euro şi pasive de 230 milioane euro.

Portofoliul de corporate cuprinde peste 500 de companii private de talie medie şi mare, locale şi internaţionale, precum şi instituţii publice şi financiare.

Angajaţii RBS România vor fi transferaţi către UniCredit Ţiriac Bank, în urma consultărilor cu partenerii sociali.

Cele două bănci aşteaptă avizul Consiliului Concurenţei pentru tranzacţie, estimând că transferul se va încheia în lunile următoare. Ân urma tranzacţiei, britanicii de la RBS se retrag de pe piaţa românească, decizia de închidere a operaţiunilor fiind luată în primăvara acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO