Bănci și Asigurări

Unit-linked made in Romania?

20.12.2002, 00:00 39

Polita de asigurari de viata legata de un fond sau un program de investitii -unit-linked - un concept financiar "importat" pana acum de marile companii de asigurari de viata din Europa, ar putea fi "produs" si pe piata romaneasca de anul viitor.
Un om de afaceri care a fost implicat pana acum in industria fondurilor mutuale si a leasingului, Eugen Voicu, a investit si in asigurari si afirma ca va lansa pe piata o astfel de polita. "As vrea sa combin oferta financiara a fondurilor cu produse de asigurare", spune el.
Voicu, actionar si unul dintre fondatorii International Leasing, al societatii de administrare de fonduri Certinvest si al societatii de valori mobiliare Intercapital, a investit 8,6 mld.lei intr-o companie mica de asigurari, Fortuna, devenita acum Certasig. El are, in urma unei majorari de capital, 40% din actiunile Certasig.
Certasig este in curs sa absoarba in continuare o alta companie de asigurari, Aroca, si va ajunge la un capital social de 24,5 mld.lei. Capitalul companiei va fi majorat in aprilie anul viitor pana la 60 miliarde lei, afirma Voicu. Ceilalti actionari ai viitoarei Certasig vor fi Romanexport (proprietarul Aroca) si Compania Romana de Investitii (fostul actionar majoritar de la Fortuna).
Voicu se bazeaza in proiectul sau pe experienta de pe piata fondurilor mutuale. Certinvest administreaza trei fonduri mutuale -Tezaur, Intercapital si Capital Plus, fiecare cu diverse structuri de investitii: cu ponderi mai mari pe actiuni, pe certificate de trezorerie sau depozite bancare.
"Vom lansa polite de asigurare care vor da posibilitatea cumparatorilor sa investeasca si in fondurile administrate de Certinvest. Aceste polite vor fi  apropiate ca structura de politele unit-linked", afirma Voicu.
Politele unit-linked, un produs financiar destul de sofisticat, au fost aduse pe piata romaneasca, in 1998, de ING Nederlanden, una dintre cele mai mari companii de asigurari din Europa, acum liderul pietei de asigurari de viata din Romania. Alte doua societati mari -Aviva (Marea Britanie) si Allianz-tiriac(Germania) -au intrat acum un-doi pe piata. Toate aceste companii au insa renume mondial in administrare de fonduri si asigurari, iar credibilitatea este unul dintre factorii principali in acesta industrie. Cum va reusi sa-si faca loc in aceste conditii noua companie?
"Pur si simplu prin produsele oferite", sustine Voicu.
Ambele companii de asigurari - Fortuna si Aroca, aproape ca nu conteaza acum pe piata asigurarilor. Fortuna a avut incasari din prime brute de 250 milioane lei in 2001, iar Aroca de 753 milioane lei, in conditiile in care piata totala a asigurarilor  a fost de  aproape 10.000 miliarde lei anul trecut. Totusi, cele doua companii aveau la sfarsitul anului trecut impreuna active de 20 miliarde lei (650.000 $), iar Aroca a avut un profit de 1,1 miliarde lei anul trecut.
Voicu afirma ca intentioneaza chiar sa listeze Certasig pe bursa de valori, dupa ce se va mai face o majorare de capital. "Ne propunem, ca estimare <<bruta>>, o cifra de afaceri de 100 mld.lei pentru anul urmator", spune el.
Eugen Voicu a intrat pe piata de capital in 1994, cand a fondat, impreuna cu Ioana Maria Vlas, unul dintre primele fonduri mutuale din Romania, Credit Fond, transformat ulterior in CapitalPlus. Ulterior, cei doi si-au despartit afacerile, Eugen Voicu ramanand la Certinvest, societatea de administrare a fondului mutual. Doua din fondurile administrate de Certinvest au avut in ultimii doi unele dintre cele mai bune evolutii ca randament de pe piata fondurilor mutuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24