Bănci și Asigurări

UNSAR: Linia RCA este neprofitabilă pentru asigurători. Pentru fiecare 100 lei încasaţi din RCA, asigurătorii trebuie să scoată din buzunar în plus circa 30 lei

UNSAR: Linia RCA este neprofitabilă pentru asigurători....

Autor: Mircea Nica

10.02.2022, 00:00 133

Linia RCA este una neprofitabilă pentru companiile de asigurări, iar pentru fiecare 100 de lei încasaţi din RCA, asigurătorii trebuie să scoată din buzunar în plus circa 30 de lei, potrivit informaţiilor transmise de representanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare (UNSAR). La rata daunei, un indicator specific industriei de asigurări, „se adaugă taxele de funcţionare, impozitele plătite, contribuţiile la Fondul de Garanare a Asiguraţilor (FGA), la Fondul Naţional de Protecţie, precum şi chletuielile de distribuţie şi administrare, costuri cu utilitţile, care şi ele se află toate în creştere accelerată.

Însumate, toate aceste cifre formează o rată combinateă tehnică de peste 130%. Această rată ca activitatea de bază a unui asigurător, cea de subscrieri (de preluare a riscurilor), generează pierderi. Pe scurt, linia RCA este una neprofitabilă pentru companiile de asigurări: pentru fiecare 100 lei încasaţi din RCA, asigurătorii trebuie să scoată din buzunar în plus circa 30 lei“, au explicat reprezentanţii UNSAR.

România se menţine printre primele locuri din Europa la capitolul accidente soldate cu pagube material şi/sau vătămări corporale despăgubire în baza poliţelor RCA, frecvenţa daunelor RCA fiind una dintre cele mai ridicate la nivel european, potrivit datelor colectate de UNSAR de la mai multe asocialţii naţionale ale asigurătorilor din Europa. „Studiile de specialitate ne arată că accidentele rutiere reprezintă în continuare unul dintre riscurile la care românii se expun cel mai mult. UNSAR şi industria de asigurări contribuie prin campaniile anuale de informare şi de prevenţie rutieră la obiectivul de reducere a riscului accidentelor din România, un exemplu relevant fiind campania #ATENTinTRAFIC.

Complementar, în acest context, orice schimbări legislative, inclusiv cele care privesc zona asigurărilor RCA, trebuie să fie făcute în urma unui studiu de impact, bazat pe date solide, care să vină cu adevărat în sprijinul românilor, inclusiv pe zona de siguranţă rutieră şi foarte important, să nu contravină legislaţiei europene“, au declarat reprezentanţii UNSAR.

În România, frecvenţa medie a daunelor se situează la circa 6%, conform celor mai recente date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acest lucru înseamnă că, în ţara noastră, în fiecare an, din fiecare 100 de maşini înmatriculate, cel puţin 6 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese - un număr foarte mare faţă de alte ţări. Comparativ, Germania înregistra la finalul anului 2020 o frecvenţă a daunelor de 4,4%, Italia 4,2%, Bulgaria 3,82%, Polonia 3,69%, Slovacia 3,35%, Cehia 2,73% şi Finlanda 1,8%.

Nu întâmplător, România se află în vârful clasamentului european şi în ceea ce priveşte rata daunei, un alt indicator specific industriei de asigurări, cu un nivel de peste 80% în anul 2020, în timp ce media europeană se afla la 62%, potrivit unui raport publicat recent de către EIOPA - Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale. Mai mult, după primele 9 luni din 2021, rata daunei pe zona asigurărilor RCA a urcat până la 99,52% - arată datele ASF, au mai transmis reprezentanţii UNSAR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO