Despăgubirile plătite de companiile locale de asigurări generale scad de la an la an din 2009 încoace, sumele întoarse clienţilor sub formă de despăgubiri ajungând la finalul anului trecut la 3,8 miliarde de lei (853 milioane de euro), cu 6% mai puţin faţă de 2014.
Spre comparaţie, în 2009 daunele plătite clienţilor în baza poliţelor achiziţionate se situau la 5,2 miliarde de lei, adică cu o treime peste nivelul de acum, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Daunele au scăzut anul trecut deşi vânzările de asigurări au fost mai mari în 2015 cu 8% decât în anul precedent şi s-au cifrat la 7 miliarde de lei (1,6 mld. euro). În aceste condiţii ponderea daunelor plătite de asigurătorii care vând poliţe generale în total subscrieri se situează la puţin peste 50%. Potrivit ASF, în mod normal cheltuielile totale cu daunele nu ar trebui să reprezinte mai mult de 65% din subscrierile totale, pentru ca piaţa să funcţioneze în parametri normali.
Omniasig, Euroins, Groupama, Allianz-Ţiriac şi Carpatica Asig sunt asigurătorii care au consemnat cele mai mari daune anul trecut, sumele plătite clienţilor de către cele cinci companii ajungând la peste 2 miliarde de lei, echivalentul a 60% din valoarea totală a despăgubirilor.
Omniasig, companie deţinută de asigurătorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), a achitat anul trecut cel mai mare volum de despăgubiri în contul poliţelor generale - 540 milioane de lei. Omniasig este şi cea mai mare companie de asigurări generale, cu subscrieri de 977 milioane de lei anul trecut.
Omniasig s-a situat pe poziţia a treia în clasamentul celor mai mari despăgubiri pe poliţe auto Casco şi pe primul loc în cadrul claselor de asigurări de proprietăţi.
Euroins, companie aflată în redresare financiară, a ocupat poziţia a doua în clasamentul despăgubirilor, cu un volum de 470 milioane de lei. Euroins a fost pe primul loc la despăgubiri achitate pe poliţe de răspundere civilă auto (RCA), cu 454 milioane de lei.
Practic, 97% din despăgubirile achitate de Euroins au fost pentru poliţe RCA, în condiţiile în care şi aproape tot businessul vine de pe acest segment.
La nivelul pieţei, peste jumătate din despăgubiri au fost aferente poliţelor de răspundere civilă auto, respectiv 2 mld. lei. Asigurările Casco au consemnat un volum de daune de 1,2 mld. lei.
Piaţa este dominată de segmentul auto, deşi asigurătorii încearcă să se orienteze către alte clase, precum property sau răspundere civilă generală, mai ales în contextul în care se plâng că asigurările auto generează pierderi masive.
Locurile următoare în clasamentul daunelor achitate anul trecut sunt ocupate de Groupama (443 milioane de lei), Allianz-Ţiriac (432 milioane de lei) şi Carpatica Asig (381 milioane de lei).
Francezii de la Groupama sunt lideri când vine vorba de daunele plătite pe segmentul asigurărilor Casco, care reprezintă peste două treimi din totalul daunelor achitate de asigurător. Allianz-Ţiriac este pe locul doi la Casco, în timp ce Carpatica Asig ocupă locul secund pe segmentul daunelor pe RCA.
Odată cu scăderea despăgubirilor totale plătite a scăzut şi rata combinată (raportul dintre primele brute subscrise pe deoparte şi daune şi cheltuielile de achiziţie şi operaţioanele) pe principalele clase de asigurări.
Rata combinată pe RCA a scăzut cu patru puncte procentuale anul trecut, până la 122%, în timp ce pe Casco valoarea indicatorului ajungea la 111%. O rată combinată de peste 100% înseamnă pierdere din activitatea de subscriere.