Bănci și Asigurări

Vanzarile mai mari de euro au apreciat leul

02.03.2005, 00:00 12

Leul a inregistrat ieri o usoara apreciere fata de euro, pe fondul unor vanzari de valuta mai mari din partea clientilor.


Euro a pierdut 191 de lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 36.231 de lei. Deprecierea de ieri sterge practic castigul de luni, cand euro se apreciase usor. Dolarul a inregistrat o noua depreciere, pierzand 34 de lei, pana la un curs de 27.439 de lei pentru un dolar.


Piata valutara interbancara s-a deschis in cotatii de 36.300/36.400 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand pana la o maxima a zilei de 36.550 de lei pentru un euro (la cumparare). Spre sfarsitul sedintei de cumparare au aparut ordine de vanzare, cotatiile intrand pe un trend descendent. Astfel, euro s-a depreciat pana la o minima de 36.070 de lei (la vanzare). Piata s-a inchis in cotatii de 36.120/ 36.220 lei/euro.


"Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare au aparut ordine de vanzare care au animat piata, cu toate ca nu au fost foarte mari. Piata trece printr-o perioada de acalmie, dupa care este posibil sa fie reluat trendul de scadere agresiva a cursului. Pana la o schimbare mai exista insa jucatori care sa-si marcheze profitul la nivelul de 36.000 de lei pentru un euro, dupa interventia BNR care a lasat un deficit de valuta in piata", a comentat un dealer. Inainte ca leul sa inceapa sa se aprecieze puternic, pana la nivele care au atras Banca Centrala in piata, aceasta trecuse printr-o perioada mai lunga de acalmie, in care cursul a oscilat intr-o banda ingusta, iar volumele scazusera simtitor.



Piata a inregistrat luni un deficit de valuta de 11 milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 118 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a scazut sensibil, pana la 94 de milioane de euro, putin peste jumatate din media ultimelor sedinte. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 212 milioane de euro.



Pe piata de la Sibiu contractele futures leu/euro cu scadenta in martie au fost tranzactionate in cotatii intre 36.005 - 36.185 de lei pentru un euro.



Pe pietele internationale dolarul s-a intarit usor fata de euro, cursul coborand pana la 1,3215 dolari/ euro, dupa publicarea in ziua precedenta a unor date referitoare la evolutia economiei americane.



Dobanzile la depozitele pe o zi au coborat din nou pana la 5% - 7% pe an, in contextul in care Banca Centrala nu a intervenit ieri pe piata pentru a steriliza excesul de moneda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24