Bănci și Asigurări

Vasilescu: Operaţiunile din România ale Bank of Cyprus sunt sub supravegherea Băncii Naţionale a Ciprului. Cele două bănci centrale au convenit să se găsească un cumpărător care să preia depozitele în integralitatea lor

Vasilescu: Operaţiunile din România ale Bank of Cyprus...

Autor: Cristian Hostiuc

01.04.2013, 15:21 1398

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR a comentat situaţia suspendării operaţiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus, afirmând că aceasta este sub autoritatea băncii centrale a Ciprului şi că BNR are limite în această privinţă.

"Sucursala de la Bucureşti a Bank of Cyprus este autorizată de Banca Naţională a Ciprului, este supravegheată de Banca Naţională a Ciprului şi este sub autoritatea Băncii Naţionale a Ciprului. Deci această decizie de suspendare a operaţiunilor de la Bucureşti a Bank of Cyprus nu a aparţinut Băncii Naţionale a României, ci Băncii Naţionale a Ciprului.

Banca Naţională a României a fost înştiinţată de această decizie de suspendare a operaţiunilor de la Bucureşti ale Bank of Cyprus azi dimineaţă. Conform discuţiilor dintre cele două bănci centrale, care s-au purtat şi săptămâna trecută, această suspendare de o săptămână a fost necesară pentru a se identifica un cumpărător pentru sucursala Bank of Cyprus de la Bucureşti, care să preia activele şi pasivele. Aici trebuie să menţionez că discuţia este ca acest cumpărător să preia întreaga valoare a depozitelor, constituite în România", a spus Adrian Vasilescu.

El a ţinut să precizeze că BNR a fost în contact direct cu Banca Centrală a Ciprului şi cu Bank of Cyprus înainte de a se lua decizia de suspendare, având ca interes să apere depozitele depunătorilor români. Şi prin această soluţie de vânzare a sucursalei, credem că aceste depozite vor fi protejate, a precizat Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO