Bănci și Asigurări

Cum vede BNR evoluţia cursului leu/euro, a dobânzilor şi a creditării: În condiţiile deficitelor gemene, nu poate fi exclusă deprecierea leului. IRCC rămâne în T3/2019 la 2,63%. Ponderea creditării în lei, peste 66%

Cum vede BNR evoluţia cursului leu/euro, a dobânzilor...

Autor: Claudia Medrega

15.07.2019, 16:48 355

Moneda naţională a urmat în ultimele săp­tă­mâni o tendinţă de apreciere în faţa euro, cursul oscilând în jurul nivelului de 4,72-4,73 lei/euro, însă, în condiţiile defi­ci­telor gemene - bugetar şi de cont curent - nu poa­te fi exclusă o schimbare a evoluţiei ratei de schimb, mai ales în eventualitatea unei mo­dificări a percepţiei asupra riscului asociat economiei/pieţei financiare locale, după cum au atenţionat unii membri ai boardului BNR.

După tensiunea de la începutul anului de pe piaţa valutară, care a dus la deprecierea leului şi creşterea cursului până la un vârf istoric de 4,7648 lei/euro, în luna iunie şi în pri­ma jumătate a lunii iulie moneda naţio­nală a câştigat teren în faţa euro, cursul cobo­rând pe palierul 4,72-4,73 lei/euro.

Intrările de capitaluri, în special specu­la­tive, care caută diferenţialul de dobândă, au de­terminat aprecierea monedei naţionale în fa­ţa euro, tendinţă care nu este de dorit, cu toa­te că ar ajuta la scăderea inflaţiei, pentru că ar antrena şi amplificarea deficitului ex­tern, după cum declara recent Mugur Isăres­cu, guvernatorul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO