Bănci și Asigurări

Veştile proaste din Europa lovesc şi leul

Autor: Liviu Chiru

07.07.2011, 00:00 524

Leul a pierdut o parte din terenul câştigat în faţa euro pepiaţa valutară după ce investitorii au reacţionat ieri la ştirilenegative privind economiile de la periferia zonei euro. BNR acalculat un curs de 4,2022 lei pentru un euro, cu 2,05 bani pestenivelul anterior.

Dolarul a câştigat 4,08 bani, urcând la 2,9283 lei, după ce aînregistrat aprecieri şi în faţa euro pe pieţele internaţionale.Investitorii au reacţionat ieri la decizia agenţiei de ratingMoody's de a retrograda calificativul de ţară acordat Portugalieila "Ba2", în categoria "junk", pe fondul temerilor că ar putea aveanevoie de un al doilea pachet de sprijin din partea FMI şi aUniunii Europene.

Leul câştigase teren luni, după ce agenţia de rating Fitch amajorat calificativul României la "BBB-", în categoria de riscrecomandat pentru investiţii. "Optimismul resimţit în urmamajorării ratingului a fost temperat de îngrijorările legate desituaţia datoriilor suverane din zona euro", a comentat undealer.

Pe piaţa interbancară euro a început ziua la 4,1850 lei, nivelulînchiderii de marţi. Încă de la primele ore euro a început însă săurce. Banca Centrală Europeană, care culege independent date de pepiaţa valutară, dar mai târziu decât BNR, a calculat ieri un cursde 4,2105 lei. Zlotul polonez şi forintul maghiar au pierdut deasemenea teren în faţa euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO