Bănci și Asigurări

Video ZF Live: Alarmă! Dacă aţi luat fonduri europene s-ar putea să fiţi nevoiţi să daţi banii înapoi

Autor: Alexandra Marcu

29.10.2015, 10:30 12708
Un audit al Comisiei Europene de la începutul lui 2015 a scos la iveală faptul că multe companii din România trebuie să restituie finanţările primite de la Uniunea Europeană, sume care au fost folosite pentru crearea unor noi locuri de muncă, investiţii sau aparatură, a spus Marian Dobrilă, consultant pe fonduri europene la emisiunea ZF Live.
 
„Este o eroare de sistem, o eroare de evaluare la nivelul întregului program“, a spus Dobrilă.
 
„Aproximativ 200 de firme vor da înapoi banii primiţi de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea proiectelor.“ 
 
Marian Dobrilă a dat drept exemplu legătura dintre o companie cu 60 de angajaţi şi una cu 200 - acest lucru însemnând că ambele au 260 de angajaţi. Cei care au accesat fondurile europene în această situaţie sunt obligaţi să le restituie pentru că numărul mare de angajaţi nu se încadrează în termenii proiectului iniţial.
 
„La început, proiectele erau evaluate în funcţie de nişte reguli, iar acum sunt judecaţi după alte reguli“, a punctat consultantul pe fonduri europene pentru ZF Live.
 
Acţiunea de recuperare a banilor a început în luna mai a acestui an, iar Marian Dobrilă crede că până la sfârşitul lui 2015 vor avea de suferit peste 100 de companii mici şi mijlocii, care vor fi obligate să plătească 10 - 20 de milioane de euro.
 
„Multe firme vor avea în câteva zile conturile poprite.“
 
„Statul spune: ai fost cinstit, dar n-am ce-ţi face şi îi bagă în faliment“, a completat el. Noile reguli îi obligă pe români să reevalueze proiectele, iar următoarele tranşe de bani vor fi alocate doar pentru proiectele noi.
 
Consultantul pe fonduri europene apreciază această greşeală ca fiind una sistemică, iar banii ar trebui plătiţi din fondurile Guvernului României.
„Aştept o decizie politică în favoarea mediului de afaceri.“
 
„Acum trebuie să plătească cei care au investit şi au creat locuri de muncă“, a spus Dobrilă.
 
Programele pe infrastructură au fost amânate pentru că aprobarea acestora a durat câteodată şi 12 luni. „Unele ministere au ţinut proiectele şi un an înainte să le aprobe.“
 
Înainte, programele care se desfăşurau pe 7 ani primeau tranşele de bani împărţite în sesiuni pe parcursul anilor, însă noile modificări ale regulilor prevăd faptul că oamenii vor primi suma totală în doar trei ani. „Până acum au fost victimele unei politici păguboase.“
 
„Creăm un precedent foarte periculos şi anume retroactivitatea. La nivelul Uniunii Europene sunt speţe nerezolvate“, a concluzionat Marian Dobrilă.
 
Marian Dobrilă: Creăm un precedent foarte periculos şi anume retroactivitatea. La nivelul Uniunii Europene sunt speţe nerezolvate
 
 
 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24