Bănci și Asigurări

Vin banii: Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene s-au înţeles în privinţa programului major de relansare a Europei. România poate să atragă 80 de miliarde de euro prin împrumuturi, granturi şi proiecte, dacă le ducem până la capăt

Vin banii: Parlamentul European şi Consiliul Uniunii...

Autor: Ştefan Stan

10.11.2020, 17:33 1958

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene ar fi ajuns la un acord privind viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027, prin care România ar urma să primească aproximativ 80 de miliarde de euro sub forma de împrumuturi, granturi şi proiecte, potrivit unei postări a europarlamentarulului Sigfried Muresan pe pagina personală de Facebook. 

De asemenea, şi europarlamentarul german Rasmus Andresen a scris pe Twitter că după mai bine de două luni de negocieri, s-a ajuns la o înţelegere în vederea bugetului UE pentru programele europene. 

Vedeţi mai jos postarea integrală a lui Siegfried Muresan: 

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene tocmai au ajuns la un acord privind viitorul Buget Multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027.

Acordul cuprinde fondurile obţinute de preşedintele Klaus Iohannis pentru România: cele 46,3 miliarde din viitorul buget multianual (la aceşti bani se vor adăuga cele peste 30 de miliarde de euro din Planul de Redresare asupra cărora am ajuns la un acord aseară în Parlamentul European. Astfel vom ajunge la suma de aproximativ 80 de miliarde de euro negociată în iulie de preşedintele Iohannis).

La presiunea Parlamentului European, pe lângă sumele negociate în Consiliu, acordul aduce mai multe fonduri europene în viitorul buget pentru domenii importante atât pentru România, cât şi pentru celelalte state membre:

- Mai multe fonduri pentru bursele universitare „Erasmus”

- Mai multe fonduri pentru Programul European de Sănătate>

- Mai multe fonduri pentru Programul Drepturi şi Valori prin care apărăm statul de drept în Uniunea Europeană

- Mai multe fonduri pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Acordul de astăzi urmează a fi ratificat de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. Faptul că am ajuns la un acord acum înseamnă că banii din viitorul Buget al Uniunii Europene vor putea fi folosiţi fără întârziere, de la 1 ianuarie 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO