Bănci și Asigurări

Volatilitatea cursului pune presiune pe ratele la creditele în dolari

Volatilitatea cursului pune presiune pe ratele la...

Autor: Ciprian Botea

11.07.2013, 20:33 545

Dolarul american a câştigat aproape 4% în faţa euro în ultima lună, înainte de o corecţie bruscă în şedinţa de ieri, ceea ce s-a transpus în creşterea monedei americane până la maximul anului şi în faţa leului, o mişcare cu efecte imediate în buzunarele celor câteva zeci de mii de români care au credite în dolari în derulare.

Cursul urcase la jumătatea săptămânii până la 1,28 dolari/euro, adică cel mai puternic dolar din ultimele opt luni, pe fondul schimbării aversiunii la risc a investitorilor globali, care au cumpărat agresiv în ultima lună bonduri în dolari emise de SUA.

Euforia investitorilor a fost generată de un anunţ al băncii centrale americane referitor la retragerea treptată a lichidităţii excesive din piaţă, dar tonul a fost nuanţat după ultima şedinţă de politică monetară. Aceasta a atras în ultimele două zile vânzări masive de dolari.

Moneda americană a revenit astfel la nivelul de 1,3 unităţi/euro, dar se află încă sub maximul de aproape 1,34 unităţi/euro din urmă cu o lună. Dolarul ar putea pierde teren în continuare, cred analiştii. „Ajustarea cursului leu/dolar declanşată de declaraţiile guvernatorului băncii centrale americane ar putea continua“, afirmă într-un raport analiştii băncii UniCredit.

Cursul leu/dolar a scăzut în acest context sub pragul de 3,4 lei/dolar, în scădere de la maximul anului de aproape 4,47 lei/dolar atins la jumătatea săptămânii. Evoluţia cursului leu/dolar este însă incertă având în vedere volatilitatea foarte mare a cotaţiilor din ultimele luni. Analiştii Raiffeisen aşteaptă un curs de 1,3 dolari/euro la finalul anului, ceea ce înseamnă în eventualitatea stabilizării cursului leu/euro ca puterea dolarului faţă de leu să se menţină la nivelul actual.

Cursul leu/dolar este stabilit indirect de BNR, pe baza cotaţiilor euro/dolar pe pieţele internaţionale şi leu/euro pe piaţa de la Bucureşti, având în vedere că tranzacţiile cu dolari pe piaţa valutară locală sunt nesemnificative.

Volatilitatea cursului leu/dolar se resimte în buzunarele celor 20.000-30.000 de români care au credite ipotecare în dolari. Valoarea acestor credite se ridica la echivalentul a 8 miliarde de lei (1,8 mld. dolari) la sfârşitul lunii mai. Restanţele la creditele în dolari se ridică la circa 10 mil. dolari.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO