Bănci și Asigurări

Willi Cenko, CEO Erste: Pe termen lung nu cred că preţurile de pe piaţa imobiliară vor scădea, ci chiar vor creşte

Willi Cenko, CEO Erste: Pe termen lung nu cred că...

Autor: Cristian Hostiuc

01.08.2022, 17:46 531

Willi Cernko, noul CEO Erste, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est, a spus luni la Viena că preţurile de pe piaţa imobiliară nu vor scădea, ci chiar pe termen lung vor creşte.

Toată lumea se aşteaptă ca preţurile imobiliarelor să scadă odată cu această criză, dar nu acesta este şi scenariul nostru. Chiar dacă acum vom vedea fluctuaţii, piaţa se va stabiliza, iar pe termen lung preţurile vor creşte, a menţionat el într-o conferinţă la Viena pentru prezentarea rezultatelor financiare.

Foarte multă lume e surprinsă de rezistanţa preţurilor de pe piaţa imobiliară, nu numai dintr-o ţară anume, ci din toată lumea occcidentală.

Dacă în criza anterioară, preţurile au scăzut, acum nici criza COVID şi nici criza actuală nu au acelaşi impact.

În România, piaţa este destul de blocată, se fac tranzacţii mai puţine, pentru că lumea, deşi are bani, iar băncile nu au oprit creditarea imobiliară, toţi aşteaptă ca preţurile să scadă, mai ales ca urmare a creşterii dobânzilor.

Iar acest lucru nu prea se întâmplă, rezistenţa preţurilor în această criză fiind destul de remarcabilă.

Comparativ cu alte ţări din regiune, România are preţurile cele mai mici la imobiliare.

Dacă în criza de acum un deceniu, băncile au oprit brusc creditarea imobiliară pentru dezvoltatori şi a fost nevoie de intervenţia statului pentru programul Prima Casă, pentru a debloca vânzările în piaţa persoanelor fizice, acum situaţia este total schimbată. Băncile de-abia aşteaptă să acorde credite ipotecare şi imobiliare persoanelor fizice, considerând că acestea încă au spaţiu salarial pentru a acomoda creşterea dobânzilor.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO