Bănci și Asigurări

Zeci de mii de romani s-au trezit ca n-au nici macar banii depusi, dupa 5-7 ani de investitii in unit-linked

05.10.2009, 23:20 1108

Asiguratorii au fost luati prin surprindere de numarul mare declienti - 56.000 de persoane - care au renuntat la politele deasigurare de viata anul acesta fie pentru ca s-au speriat descaderea randamentelor fondurilor in care le erau investiti banii,fie pentru ca aveau nevoie de lichiditati.

"Din totalul contractelor reziliate in primul semestru 2009,aproximativ 32% sunt polite ING, aceasta valoare fiind usor maiscazuta decat ponderea contractelor in vigoare la nivelul pietei.Acest rezultat indica faptul ca toate companiile sunt in aceeasimasura afectate de acest fenomen, motivul rezilierii de catreclienti a politelor de asigurare fiind legat in special de scadereaveniturilor disponibile si, implicit, de nevoia de cash in aceasta perioada", afirma Cornelia Coman, directorul general alING Asigurari, cea mai mare companie din piata asigurarilor deviata.

"Nu ma asteptam la atat de multe rascumparari, am estimat ca vorfi sub 20.000 in toata piata in primul semestru. Noi am avut inprimele sase luni 3.000 de cazuri de rezilieri", spune TheodorAlexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie dinpiata asigurarilor de viata.

Clientii care au renuntat la asigurarile lor de viata reprezintasub 1% din numarul total de polite de pe aceasta piata. Inprincipal este vorba de asa-numitele asigurari unit-linked, careplaseaza mare parte din sumele platite de asigurati in fonduri deinvestitii. Pe piata exista cateva zeci de produse de tipunit-linked, iar multe dintre ele nu au reusit sa aiba randamentenici macar peste rata inflatiei in 7-8 sau chiar 9 ani de lalansare. De asemenea, multe fonduri sunt pe scadere, in specialcele care investesc la bursa.

"La sase ani dupa ce am incheiat o asigurare unit-linked amfacut un calcul si am constatat ca aveam in cont cu 25% mai putindecat am investit. Ma asteptam sa am in cont cel putin suma depusain acesti ani. Din acest motiv am reziliat recent asigurarea, nuvreau sa risc ca peste 15 ani sa primesc jumatate din banii pe carei-am depus", povesteste un client care a renuntat recent la oasigurare de viata. El a investit aproximativ 10.000 de lei inaceasta asigurare, iar la reziliere a recuperat doar 7.800 delei.

"Cand am cumparat polita, mi-au prezentat numai estimarioptimiste ale investitiei, dar, de fapt, prin contract nu segaranteaza nimic", mai spune el. Politele unit-linked au fost anultrecut o piata de peste 140 mil. euro pentru asiguratori,reprezentand 28% din piata asigurarilor de viata.

"Companiile incearca sa isi convinga clientii sa nu renunte laasigurare, deoarece pierd mai mult asa. Din discutiile pe carele-am avut cu asiguratorii, se parte ca in septembrie au fost maiputine rascumparari", afirma Angela Toncescu, presedintele CSA.

Daca renunta la polita inainte de scadenta, clientii pierd atatdin cauza scaderii randamentelor, cat si din cauza comisioanelorpercepute de asigurator, mai mari in primii ani de la incheiereapolitei.

Cat au platit asiguratorii

  • 62 mil. euro este suma platita pentru rascumparari totale sipartiale in primele 7 luni
  • 55.800 de asigurari de viata au fost reziliate, iar din altecateva mii a fost retrasa o parte din bani
  • 0,8% este ponderea contractelor reziliate in numarul total deasigurari de viata in vigoare
  • 10% este ponderea rascumpararilor in totalul activelor de pesegmentul unit-linked

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO