Bănci și Asigurări

ZF aduce faţă în faţă bancherii şi antreprenorii pentru a găsi soluţii de reluare a creditării economiei

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

10.11.2014, 00:07 596

Ziarul Financiar organizează mâine, 11 noiembrie, o dezbatere pe tema „Cum reconstruim încrederea între bănci şi antreprenori“, în cadrul căreia bancherii şi oamenii de afaceri vor căuta soluţii de repornire a creditării, un element esenţial pentru accelerarea creş­terii economice.

Companiile aveau la sfârşitul lunii septembrie credite de 112 miliarde de lei (circa 25 mld. euro) contractate de la băncile locale, în scădere cu echivalentul a 8 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit BNR. Scăderea a fost generată exclusiv de prăbuşirea creditării în valută, un efect al dezintermedierii dramatice (retragerea liniilor de finanţare acordate de băncile-mamă din străinătate subsidiarelor locale) din ultimii ani.

Creditele în lei încep să câştige teren odată cu scăderea dobânzilor, dar ritmul de creştere nu este suficient pentru a compensa scăderea creditării în valută, dovadă că nu doar costul creditului contează, ci şi încrederea dintre bănci şi clienţi şi mai ales încrederea antreprenorilor în economie.

Oamenii de afaceri încă ezită să ia credite şi să îşi asume riscuri pentru că le lipseşte încrederea în evoluţia viitoare a economiei, în timp ce băncile, deşi spun că au resurse pentru a da credite, au la rândul loc o doză de reticenţă în a finanţa economia şi au înăsprit standardele de creditare.

BNR a redus dobânda-cheie la lei de la peste 10% înainte de criză la 2,75% pe an în prezent şi a injectat lichiditate în piaţă, astfel că dobânzile la creditele în lei s-au redus la jumătate şi sunt în jurul nivelului de 7-8% pe an. Aceste măsuri nu au fost suficiente pentru a reface relaţiile dintre bănci şi antreprenori, iar BNR forţează acum bancherii să reia creditarea prin reguli noi privind curăţarea bilanţurilor de credite neperformante.

Invitaţii la conferinţei „Cum reconstruim încrederea între bănci şi antreprenori“ vor încerca să răspundă la următoarele între­bări: Este nevoie de schimbarea modelului de business al băncilor pentru a putea atrage din nou clienţi în sucursale? Ce rol ar putea juca în reluarea creditării schemele de garantare, în condiţiile în care firmele nu au nici încredere, nici garanţii proprii? Care sunt sectoarele economice care ar putea da startul unui nou ciclu de creştere a creditării? Este nevoie ca portofoliile de neperformante să fie curăţate complet înainte de reluarea creditării?

Răspunsurile la aceste întrebări vor fi oferite de Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Bogdan Neacşu, vicepreşedinte responsabil cu divizia corporate al Volks­bank, Andrei Mocanu, director general al firmei de recuperare de creanţe Kredyt Inkaso, Nawaf Salameh, preşedintele Alexandrion Group, Aurel Beşliu, acţionar al Cocor SA, Codrin Matei, managing partner al Crosspoint Investment Banking & Real Estate, Liviu Drăgan, CEO al TotalSoft, Eugen Bîrsescu, director financiar al Bulrom Gas, Petru Ştefănuţ, director general al Transport Trade Services, şi Daniel Mocanu, director general şi acţionar al DAAS.

Mai multe detalii despre conferinţa de mâine pe evenimente.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO