Bănci și Asigurări

Zona euro se pregăteşte pentru furtună: BCE avertizează cu privire la extinderea pierderilor din activităţile de creditare, restrângerea finanţării pentru băncile din zona euro şi explozia controalelor

Zona euro se pregăteşte pentru furtună: BCE...

Autor: Valeriu Dănilă

25.12.2022, 08:20 4001

Reglementatorii plănuiesc inspecţii mai frecvente la birourile băncilor şi o să efectueze „inspecţii ţintite”, conform Martin Arnold pentru Financial Times.

Banca Centrală Europeană a avertizat că băncile din zona euro riscă să obţină credite neperformante şi o restrângere a finanţării din cauza creşterii ratelor dobânzilor, a inflaţiei mai mari şi a unei posibile recesiuni.

Supraveghetorii BCE plănuiesc inspecţii mai frecvente ale birourilor bancare şi vor efectua mai multe „inspecţii ţintite” ale celor mai mari creditori din zona monedei unice Euro pentru a-i determina să abordeze aceste riscuri în creştere, au declarat luni reglementatorii.

Publicându-şi priorităţile pentru supravegherea bancară anul viitor, BCE a declarat că împrumuturile acordate sectoarelor intensiv consumatoare de energie, creditele ipotecare rezidenţiale şi proprietăţile comerciale sunt deosebit de vulnerabile la deteriorarea mediului economic.

Unele bănci ar putea avea probleme, de asemenea, să înlocuiască finanţarea ieftină oferită de BCE pentru a ajuta sectorul în pandemia de coronavirus, care este acum retrasă pe măsură ce banca centrală înăspreşte politica monetară pentru a combate inflaţia ridicată, se arată în comunicat.

„Pe termen scurt suntem precupaţi de repercursiunile mediului macroeconomic şi de dinamica pieţelor financiare pentru calitatea activelor şi finanţarea bancară,”, au spus aceştia într-un blog publicat Luni.

„În timp ce sectorul bancar s-a dovedit până acum a fi rezistent la consecinţele războiului din Ucraina, riscurile negative au crescut de asemenea”, au declarat Kerstin af Jochnick, membru al consiliului de supraveghere al BCE, şi Mario Quagliariello, directorul strategiei de supraveghere şi risc.

Presiunea crescută din partea BCE asupra pregătirii băncilor pentru o potenţială creştere a creditelor neperformante şi restrângerea finanţării ar putea creşte tensiunile cu directorii din sectorul financiar, din care mulţi s-au plâns deja de abordarea sa strictă în materie de supraveghere.

Performanţa sectorului bancar a crescut în acest an deoarece ratele dobânzilor în creştere au sporit marjele de profit la împrumuturi, în timp ce măsurile guvernamentale de sprijinire a companiilor şi gospodăriilor ca umrare a costurilor ridicate ale energiei au contribuit la menţinerea ratelor de nerambursare la un nivel scăzut.

Cu toate acestea, BCE a avertizat că vremurile bune sunt puţin probabil să dureze din cauza creşterii posibile a creditelor neperformante şi a costurilor de finanţare în creştere pentru bănci.

 

Este de aşteptat ca banca centrală să majoreze joi ratele dobânzilor cu cel puţin 0,5 puncte procentuale, până la 2%, care ar fi cel mai ridicat nivel de la criza financiară din 2008/2009, în timp ce majoritatea economiştilor se aşteaptă ca zona euro să intre în recesiune în această iarnă.

„Ratele mai mari ale dobânzilor şi o perspectivă de creştere lentă sau posibil recesionistă pot pune în pericol capacitatea debitorilor de a îşi rambursa datoria în viitor”, au spus oficialii BCE pe blogul lor. „Acesta poate fi în special cazul gospodăriilor şi corporaţiilor foarte îndatorate.”

Banca centrală a declarat că o inspecţie recentă de supraveghere a identificat deficienţe în modul în care băncile îşi controlează riscurile, „în special în ceea ce priveşte generarea şi monitorizarea împrumuturilor, clasificarea debitorilor aflaţi în dificultate şi sistemul de provizioane”.

Unele bănci au devenit, de asemenea, „mai vulnerabile la perturbările pieţei” din cauza dependenţei puternice de finanţarea ultra-ieftină de la BCE însăşi, a avertizat banca centrală.

Luna trecută, BCE a modificat termenii operaţiunilor sale de creditare pe termen mai lung, sub care a împrumutat băncilor 2,1 miliarde de euro la o rată de până la minus 1%, pentru a le încuraja să nu reducă creditarea în timpul pandemiei.

Rata TLTRO a fost majorată la rata depozitelor a BCE începând de luna trecută şi de atunci băncile şi-au rambursat aproape 800 de miliarde de euro din împrumuturile lor în cadrul schemei de plata înainte de termen.

Banca centrală a spus că unele bănci ar trebui „să-şi diversifice şi mai mult sursele de finanţare şi să înlocuiască o parte din finanţarea de la bănca centrală cu alternative mai scumpe şi posibil pe termen mai scurt, ceea ce va pune presiune asupra ratelor prudenţiale şi a profitabilităţii lor”.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO