Buget 2012

Boc: Vom face o rectificare bugetară; se suplimentează fonduri la Sănătate, Cultură şi investiţii

Boc: Vom face o rectificare bugetară; se suplimentează fonduri la Sănătate, Cultură şi investiţii
15.11.2011, 20:37 305

Premierul Emil Boc afirmă că, săptămâna viitoare cel târziu, va avea loc o rectificare bugetară care va prevedea suplimentări de fonduri la ministerele Sănătăţii, Culturii şi la cele care se ocupă de derularea unor investiţii în infrastructură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Emil Boc a declarat, marţi, la finalul întâlnirii de la Prefectura Cluj cu reprezentanţii PDL din administraţia locală şi judeţeană, că la rectificarea bugetară se vor aloca fonduri şi pentru plata însoţitorilor persoanelor cu nevoi speciale.

"Săptămâna aceasta sau cel târziu săptămâna viitoare vom face rectificarea bugetară, cu maximă urgenţă. Avem două priorităţi, rectificarea de buget şi bugetul pe 2012. În perspectiva rectificării bugetare vor fi alocate resurse financiare suplimentare la Sănătate, dar şi la Cultură, pentru finalizarea unor proiecte de investiţii şi vom asigura resurse financiare pentru plata însoţitorilor persoanelor cu nevoi speciale. Avem şi resurse pentru sectoarele de investiţii de la ministerele principale care derulează asemenea lucrări de infrastructură", a spus Boc.

Potrivit acestuia, susţinerea investiţilor reprezintă, de departe, "cea mai bună politică pe care o poate avea România în această perioadă în care economia europeană şi mondială se zbate între stabilitate şi instabilitate".

Surse oficiale declarau recent pentru MEDIAFAX că Guvernul va opera până la finele lunii noiembrie o rectificare bugetară negativă, prin care va tăia din alocări la majoritatea instituţiilor, Ministerul Sănătăţii fiind printre puţinii ordonatori de credite care vor primi bani, pentru plata arieratelor.

Rectificarea bugetară, a doua din acest an, va fi una negativă, deoarece totalul încasărilor este sub nivelul prognozat, iar creşterea economică susţinută de producţia din agricultură nu a adus şi venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat şi caracterizat de evaziune fiscală ridicată. "Chiar dacă a înregistrat un an bun, agricultura este slab fiscalizată şi nu s-a reflectat şi în încasări importante la buget. Pe acest fond, încasările totale se cifrează cu 700 milioane lei sub prognoză, astfel că se impune efectuarea unei rectificări bugetare negative, fie prin reduceri de cheltuieli la ministere, fie prin creşterea deficitului", au arătat sursele citate.

Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie să treacă de 4,4% din PIB. După primele nouă luni, deficitul bugetului general consolidat se plasează la 2,5% din PIB. În condiţiile în care nu îşi permite să depăşească ţinta de deficit bugetar convenită pentru acest an cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, Guvernul va tăia la majoritatea ministerelor din cheltuielile prinse în buget. Lista ministerelor care vor suferi tăieri de buget va fi stabilită în urma discuţiilor pe care premierul Emil Boc le va avea în perioada imediată cu fiecare ministru în parte.

Pentru acest an, în buget a fost prognozată o rată medie a şomajului de 7,8%.

Prima rectificare a bugetului din acest an a fost efectuată la începutul lunii august, pentru sănătate fiind alocate doar 341 milioane de lei pentru plata arieratelor şi 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru medicamente compensate şi gratuite. Nemulţumit de puţinii bani primiţi, Cseke Attila a demisionat atunci din postul de ministru al Sănătăţii, în pofida asigurărilor primite din partea premierului că la următoarea rectificare bugetară va primi mai multe fonduri.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu a apreciat că în al treilea trimestru din acest an va fi înregistrată o creştere economică de 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în cazul în care luna septembrie nu va arăta cifre "spectaculos negative", menţionând că cele mai importante creşteri se înregistrează în turism (19%), agricultură (12%) şi construcţii (10%).

O săptămână mai târziu, şeful statului a apreciat că pentru întregul an va fi consemnată o creştere economică de peste 2%, dar că trebuie analizate şi datele pe trimestrul patru al acestui an.

Proiecţia Guvernului pentru acest an indică un avans al PIB de 1,5%.

Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei şi cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentând 1,9% din PIB pe metodologia cash şi sub 3% pe standarde europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO