Burse - Fonduri mutuale

ABN Systems International, compania din spatele brandului Tellur, a raportat un profit net de 7,8 mil. lei în 2022, în scădere cu 19% comparativ cu 2021. Afacerile au urcat cu 7,2%, la 117 mil. lei

ABN Systems International, compania din spatele brandului...

Autor: Tibi Oprea

02.05.2023, 18:52 184

ABN Systems International (simbol bursier ABN), companie care distribuie produse şi accesorii IT&C şi deţinătoare a brand-ului Tellur, a încheiat anul 2022 cu un profit net de 7,75 mil. lei, în scădere cu 19,1% comparativ cu rezultatul net din 2021, la o cifră de afaceri de 116,5 mil. lei, cu 7,2% mai mare, conform datelor din raportul financiar anual publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

„Variaţia cifrei de afaceri încorporează efectele favorabile ale consolidării poziţiei pe piaţă, avantajului competitiv al sistemului logistic, creşterea exporturilor, accelerarea comerţului online determinată atât de cursul firesc al comportamentului de consum orientat tot mai mult spre digital, contextul epidemiologic, dar şi consolidarea segmentului B2B şi abordarea de noi canale de distribuţie”, notează ABN în raport.

În ceea ce priveşte rezultatul net, scăderea a survenit pe fondul condiţiilor macroeconomice internaţionale (inflaţie, dobânzi, preţuri), cerinţelor de certificare şi reglementare pentru pătrunderea pe noi pieţe, proiectelor investiţionale derulate de conducere pe parcursul ultimilor ani în vederea consolidării şi extinderii poziţiei în piaţa de distribuţie IT&C, pentru creşterea cifrei de afaceri, precum şi ca urmare a extinderii şi diversificării bazei de clienţi şi a portofoliului de produse comercializate.

Anul trecut costurile cu mărfurile s-au majorat cu 4,9%, până la 87,4 mil. lei, creştere determinată în principal de creşterea preţurilor la furnizori, creşterea costurilor de finanţare, accelerarea diversificării ofertei Tellur prin inaugurarea de noi game de produse Green, cresterea ponderii acestora în exporturi şi dezvoltarea pe sectoare conexe în acord cu politica privind asigurarea necesarului de stocuri de distribuţie.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 9,4%, la 5,3 mil. lei, reprezentând 4,69% din totalul cheltuielilor de exploatare, în uşoară creştere faţă de anul trecut, în contextul reducerii organigramei la 65 de angajaţi la nivelul întregii companii. Din totalul afacerilor de 116,5 mil. lei, 62,3 mil. lei au fost generaţi de exporturi, care au crescut cu 6,26% faţă de anul anterior.

„Experienţa anterioară în gestionarea proceselor de complianţă cu reglementarile locale, selecţia atentă a portofoliului de produse şi notorietatea în creştere a brandurilor ABN şi Tellur, au contribuit şi în 2022 la dezvoltarea cu precădere a canalelor de vânzare externe, adăugând India şi extinzând SUA, Polonia şi Germania pe lista ţărilor în care suntem prezenţi. Eforturile întreprinse în această direcţie se regăsesc în cifra de afaceri în creştere, în care ponderea exporturilor a devenit 53%. Comparativ cu exerciţiul financiar precedent exporturile au înregistrat o creştere substanţială de 6,26%”, mai scrie societatea.

ABN Systems International are o capitalizare de 69 mil. lei şi este deţinută în proporţii egale de 42,52% de Adişor-George Barbu şi de Bogdan Remus Nedelea. Acţiunile ABN se tranzacţionează în creştere cu 28,7% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii modice, de 278.000 de lei. În ultimul an, acţiunile au minus 17,9%, pe un rulaj de 884.000 de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO