Burse - Fonduri mutuale

Actionarii SIF Oltenia incearca sa preia administrarea activelor de jumatate de miliard de euro

Actionarii SIF Oltenia incearca sa preia administrarea activelor de jumatate de miliard de euro
23.10.2008, 20:10 43

Principalele grupuri de actionari locali ai SIF Oltenia incearca sa preia conducerea Consiliului de Administratie, pentru a avea un cuvant mai greu de spus in luarea deciziilor, in timp ce actualii membri ai Consiliului de Administratie, majoritatea dintre ei cu o vechime de peste 10 ani la conducere, vor sa-si pastreze pozititiile.

SIF Oltenia este una dintre cele mai importante companii de pe Bursa, cu o avere de peste 500 de milioane de euro, potrivit raportarilor de la sfarsitul lunii septembrie, care cuprinde participatii semnificative in companii precum Petrom, BCR, BRD si Banca Transilvania.
Printre cei 21 de candidati inscrisi pentru un loc in Consiliul de Administratie se numara actualul presedinte, Dinel Staicu, vicepresedintele Tudor Ciurezu, Florian Buzatu, director in cadrul SIF Oltenia, si Vasile Salapa, fostul presedinte al societatii.
Un grup important de candidati este sustinut de omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai importanti investitori de pe Bursa. Pe langa Margareta Racovita, care l-a reprezentat pana acum pe Chelu in Consiliul de Administratie al SIF5, pe lista se regasesc mai multe persoane din Galati, care detin sau au detinut functii in firmele omului de afaceri, cum sunt Gheorghe Chirila, actualul director general al Lacta Giurgiu si fost director al Celule Electrice Bailesti si Galgros Galati, sau Maria Serban, director economic la Vulturul Comarnic.
Printre investitorii care s-au mai inscris in cursa pentru administrarea milioanelor SIF Oltenia se numara si Dumitru Tudor, care detine aproape 1% din SIF Oltenia si inca 1% din SIF Moldova, Constantin Fratila, care are o participatie de 1% la SIF Transilvania, si Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Romania.
Acestia se declara nemultumiti de situatia actuala a SIF Oltenia, a carei valoare de piata a scazut ieri sub 100 de milioane de euro, in conditiile in care la inceputul anului valora peste 700 de milioane de euro, dar si de structura portofoliului, care, in opinia lor, nu s-a modificat din punct de vedere calitativ in ultimii ani.
"Nu cred ca lucrurile sunt tocmai in regula la SIF Oltenia. SIF-urile s-au bazat pana acum pe dividendele de la BCR si BRD, iar acum cand nu se mai pot baza pe acestea se trezesc ca nu prea mai au de unde incasa dividende", spune Constantin Fratila, care sustine ca participatia sa la SIF5 este mult mai mica decat cea de la SIF3.
Cristian Sima vrea in primul rand o valoare mai mare pentru actiunile SIF5. "Vreau sa duc actiunile SIF5 nu la 4,5 lei cat erau anul trecut, dar macar la 3 lei", spune Sima.
Investitorii sunt insa ingrijorati de influenta de care dispune actuala conducere a SIF Oltenia si solicita implicarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare in monitorizarea felului cum se va derula Adunarea Generala a Actionarilor de la mijlocul lunii noiembrie. Principala problema o reprezinta reglementarile care ofera posibilitatea conducerii SIF5 de a anula voturile unor actionari daca se dovedeste ca acestia actioneaza in mod concertat depasind pragul maxim de detinere de 1%.
Aga de la SIF Oltenia de la sfarsitul lunii august, in cadrul careia s-a dezbatut oportunitatea mentinerii in functia de presedinte a lui Dinel Staicu, a starnit un scandal si o serie intreaga de procese, dupa ce conducerea SIF a anulat voturile aferente unor pachete de circa 8% din actiuni pe motiv ca persoanele fizice sau firmele care le detineau ar fi actionat in mod concertat cu Catalin Chelu. Firmele respective au dat in judecata SIF5 cerand anularea hotararilor AGA.
"Toti actionarii care nu respecta prevederile legii vor fi tratati corespunzator. Daca se constata ca vor fi actionari care depasesc pragul de 1%, le vor fi anulate voturile", spune Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia. Ceilalti candidati cer insa ca firmele ale caror voturi vor fi anulate sa fie afisate inainte de AGA pentru ca procesul sa fie mai transparent. Ei mai acuza si neintrunirea procedurilor legale in cazul votului prin corespondenta.
In cadrul AGA de pe 14 noiembrie va fi supus dezbaterii si raportul privind activitatea Consiliului de Administratie in ultimii patru ani.
Potrivit raportului, SIF Oltenia a realizat de la inceputul lui 2004 investitii in valoare de 298 de milioane de lei (circa 82 de milioane de euro), iar de la inceputul anului, investitiile s-au apropiat de 59 de milioane de lei, dintre care circa 50 de milioane de lei reprezinta achizitii de actiuni de pe Bursa.
SIF5 a obtinut insa doar 21 de milioane de lei din vanzarea unor participatii din portofoliu, astfel ca profitul net dupa primele noua luni a fost de 82,5 milioane de lei, in scadere cu 22% fata de perioada similara a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO