Burse - Fonduri mutuale

Actiunile BRD au scazut cu inca 15%

21.03.2001, 00:00 82



Actiunile BRD au consemnat ieri a doua zi consecutiva de scadere maxim permisa pentru o sedinta de tranzactionare, 15%. Scaderea nu a surprins, insa, pe nimeni, investitorii de pe Bursa asteptand-se ca numarul mare de actiuni oferite la vanzare sa isi spuna cuvantul.

"La inchiderea sedintei de astazi (ieri - n.r.) erau oferite spre vanzare 202.400 de actiuni BRD la pretul minim al zilei, 21.700 de lei.

Exista semnale de interes pentru cumparare din partea unor investitori, care asteapta, insa, ca pretul sa mai coboare. Este logic daca tinem cont de numarul mare al actiunilor oferite la vanzare", afirma Alin Brendea, trader la Prime Tranzaction.

Din momentul in care salariatii au avut voie sa-si tranzactioneze actiunile (luni), cotatia BRD a scazut in doua zile cu 27,66%.

Toate tranzactiile zilei de ieri cu actiuni BRD au fost facute la minimul permis pentru sedinta de ieri, 21.700 de lei, diferenta fata de ziua anterioara fiind numarul mai mare de actiuni schimbate.

Volumul tranzactiilor a fost de 67.000 de actiuni, fata de cel de 100 de actiuni de luni, semn ca scaderea pretului a inceput sa tenteze investitorii care acum vor sa cumpere. Valoarea tranzactiilor a fost in final de 1,45 miliarde de lei si a situat ieri BRD in fruntea topului Bursei.

"Actiunea a fost mult mai tranzactionata decat de obicei, ceea ce inseamna ca mecanismul pietei incepe sa-si spuna cuvantul: pe masura ce scade pretul incep sa apara cumparatorii", este de parere Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.

Actiunile producatorului de medicamente Terapia Cluj Napoca au confirmat si ele, ieri, un fenomen anormal care a inceput sa se manifeste in ultimul timp la Bursa: actiunile companiilor scad chiar in ultima zi in care mai pot fi cumparate actiuni pentru a se putea beneficia de dividende. In cazul Terapia actiunile au scazut ieri, ultima zi de cumparare, cu 3,1% pana la 1.850 de lei.

"Probabil cineva a avut nevoie de bani si s-a grabit sa vanda, lucru dovedit de valoarea relativ mare a tranzactiilor. Pretul nu a scazut,ansa, mult, iar maine (azi-n.r.) va interveni aproape sigur, in cazul unei lichiditati mai mici, o crestere", a spus Valentin Ionescu.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni Terapia a fost de 793,24 milioane de lei, iar numarul actiunilor implicate in operatiuni de vanzare-cumparare a fost de 428.500.

"Compania va lua in discutie in cadrul AGA din luna aprilie o rascumparare a unui numar de actiuni din piata. In functie de ce se va decide ( numarul actiunilor ce vor fi cumparate, pretul, etc.) cotatia Terapia va fi influentata pe termen mediu", afirma Brendea.

Celalalt producator de medicamente listat la categoria intai a Bursei de Valori, Antibiotice Iasi, si-a revenit dupa scaderea de 13% de luni. Corectia pozitiva de ieri a fost de 2,2%, pretul de inchidere crescand la 2.300 de lei.

"Chiar daca s-a inchis la 2.300 de lei, Antibiotice s-a tranzactionat si la 2.450 de lei. Oricum, cine cumpara la pretul actual nu poate face o afacere proasta in perspectiva majorarii de capital si acordarii de actiuni gratuite" a conchis Brendea.



Valoarea totala a tranzactiilor a scazut in sedinta de marti a pietei extrabursiere la 2,97 miliarde de lei de la 4,1 miliarde de lei in sedinta precedenta, in lipsa tranzactiilor speciale.

S-au raportat totusi cateva inchideri de oferte publice, dar acestea au fost de dimensiune mica.

Cele mai tranzactionate societati au fost Victoria Prahova cotata la 48.508 lei/actiune, Reco Bucuresti pentru care s-a stabilit un pret mediu de 90.000 lei/actiune si Complex Hotelier Decebal cotata la 19.764 lei/actiune. Indicele RASDAQ a crescut cu 0,04% la 702,53 puncte.

Pretul actiunilor Victoria Prahova a urcat cu 0,8%, mentinandu-se in apropierea nivelului de 50.000 de lei/actiune la care sunt preluate aceste titluri in cadrul ofertei publice initiata Grupul Tofan.

Reco Bucuresti clasata ieri pe locul al doilea in topul tranzactiilor pe piata extrabursiera RASDAQ a inregistrat doua tranzactii in valoare de 297 milioane de lei. S-au transferat 3.300 de actiuni la pretul de 90.000 lei/actiune.

Agrotransport Bistrita a inregistrat ieri o crestere de 1.700%, pana la 27.000 lei/actiune si s-a clasat pe locul al cincilea in topul dupa valoarea tranzactiilor pe piata RASDAQ. Actiunile Complex Hotelier Decebal au crescut cu 36%, la 19.764 lei/actiune. Tranzactiile s-au realizat intre 15.500 si 20.000 lei/actiune.

In acelasi timp, titlurile emise de societatea Napolact Cluj au inregistrat o scadere de 3,54%, ajungand la o medie de 7.010 lei/actiune, dupa noua operatiuni cu 12.011 de actiuni.

IN sedinta de ieri au fost raportate transferurile pentru inchiderea a patru oferte publice de cumparare, pentru actiunile Foraj Sonde Bascov, Grand Targu Mures, Metachim Constanta, Romarc Fuel. Valoarea cumulat titlurilor care au fost cumparare a fost foarte mica, de circa 140 milioane de lei.

Volumul tranzactiilor pe piata extrabursiera a fost de 15,9 milioane de actiuni. Au fost efectuate 556 tranzactii, pentru actiunile a 309 de societati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24