Burse - Fonduri mutuale

Actiunile BRD, cumparate in forta

11.02.2004, 00:00 19

Actiunile BRD au fost din nou cele mai tranzactionate de la Bursa, pe fondul ordinelor mari de cumparare. Cotatia actiunilor a avansat cu inca 5,5% si a atins un nou maxim istoric.
Pretul actiunilor BRD a atins la finalul zilei 26.900 lei/actiune, dupa ce la finalul saptamanii trecute cotatia BRD atinsese 25.000 lei/actiune. Cu sase luni in urma, titlurile BRD se tranzactionau la 16.000 lei/actiune. Valoarea operatiunilor de ieri cu actiuni BRD a fost de 23 miliarde de lei. Capitalizarea bursiera a bancii a ajuns la 1,17 miliarde de dolari.
Actiunile Siretul Pascani, aflate de asemenea pe o tendinta puternic ascendenta, au avansat si ieri cu 14% atingand un nou maxim istoric la pretul de 5.750 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei a fost de aproape 4 miliarde de lei. Brokerii spun ca valoarea ordinelor de vanzare de actiunil ale companiei a scazut, dupa ce Asociatia Salariatilor, Actionarul majoritar al Siretul s-a dizolvat anul trecut, iar salariatii au inceput sa isi vanda actiunile.
Indicii BET si BET-C au continuat seria maximelor istorice cu cresteri de peste 1%. De la inceputul anului, cei doi indici au urcat cu 16%, in conditiile in care actiunile Petrom, cu o pondere de 25% in valoarea indicilor, au stagnat.
Ascensiunea majoritatii cotatiilor de la inceputul anului ii ingrijoreaza pe unii dintre brokeri care afirma ca ascensiunea puternica a Bursei din ultimele saptamani ar putea consuma potentialul de crestere al preturilor pe o perioada lunga. "La fel s-a intamplat si in 2002. Pe masura ce piata crestea, tot mai multi investitori veneau sa cumpere actiuni la Bursa tocmai din acest motiv. A urmat o corectie negativa si apoi o perioada de stagnare a preturilor, astfel ca investitorii au avut de asteptat aproape un an pentru a putea vinde in castig," comenta ieri un broker.
Actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au avansat in mod surprinzator cu peste 6% si au ajuns la 1.040 de lei, in timp ce valoarea tranzactiilor a fost de 3,3 miliarde de lei. O crestere similara a fost inregistrata si de Santierul Naval Orsova, care a atins 53.000 lei/actiune.
Actiunile societatilor de investitii financiare nu au consemnat ieri nici o modificare majora a cotatiilor, iar indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor a stagnat si ieri. Banca Transilvania a ramas la acelasi pret la fel ca in ultimele sase sedinte, 5.450 lei/actiune. Desi valoarea tranzactiilor a depasit 8 miliarde de lei.



Kreyton, aproape majoritar la Astra
Kreyton Limited inregistrata in Insulele Virgine Britanice a ajuns la 47% din actiunile Rafinariei Astra Ploiesti, dupa ce a cumparat saptamana trecuta un pachet de 10% din actiuni. Ieri s-a raportat scaderea cu acest procent a detinerii InterAgro, care mai contrioleaza doar 6% din Astra. Ceilalti actionari semnificativi ai rafinariei sunt Asirom si Broadhurst.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de incaltaminte Flaros Bucuresti au fost ieri cele mai tranzactionate de la categoria a II-a a pietei cu operatiuni in valoare de 222 milioane de lei. Valoarea actiunilor Flaros a crescut de aproape patru opri in ultimele noua luni.
Pretul actiunilor a atins ieri 61.000 lei/actiune, iar cotatie medie a urcat cu 1,4% fata de ziua anterioara. Brokerii spun ca ascensiunea cotatiei Flaros se datoreaza rezultatelor financiare in crestere raportate de companie dupa primele sase luni ale anului trecut. Societatea este detinuta in proportie de 73% de SIF Oltenia.
Actiunile companiei de comert exterior Uzinexport Bucuresti au fost pentru a doua sedinta consecutiv cele mai tranzactionate de pe piata. Cotatia si-a continuat ascensiunea, si a atins nivelul de 12.000 lei/actiune. Valoatrea tranzactiilor a fost de 2,4 miliarde de lei, iar cotatia medie a urcat cu 2,7%
Producatorul de lactate Prodlacta Brasov a inregistrat tranzactii in valoare de aproape un miliard de lei, iar pretul actiunilor a castigat 2,3% fata de cotatia de referinta. Pretul titlurilor a ajuns la finalul zilei la 23.500 lei/actiune.
Indicele RAQ-I, care urmatreste evolutia actiunilor de la categoria I a pietei a atins ieri un nou maxim istoric, la valoarea de 1.358,5 de puncte. De la inceputul anului, valoarea companiilor de la acesta categorie a pietei a urcat cu aproape 9%. Toti cei trei indici ai pietei au inregistrat ieri cresteri. Valoarea tranzactiilor de pe piata a fost de 11,3 miliarde de lei
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au inregistrat ieri tranzactii in valoare de aproape un miliard de lei, iar cotatia medie a continuat sa creasca. Pretul a atins pe parcusul sedintei 1.670 lei/actiune, iar cresterea cotatiei medii a fost de 0,2%. Actiunile Rompetrol SA (Vega) au revenit ieri pe o tendinta de crestere, odata cu aparitia unor ordine mai mari de cumparare. Valoarea tranzactiilor a fost de 777 milioane de lei, iar cotatia medie a urcat cu 1,6%. Cel mai mare pret atins pe parcursul zilei a fost de 860 lei/actiune.
Actiunile producatorului de pompe Aversa Bucuresti au urcat cu 10% in sedinta de ieri, desi valoarea tranzactiiloer a fopst extrem de redusa. Pretul maxim atins pe parcursul zilei a fost de 11.000 lei/actiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24