Burse - Fonduri mutuale

Actiunile BRD isi reiau cresterea

03.10.2003, 00:00 22

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au confirmat ieri tendinta ascendenta inceputa la mijlocul lunii august si intrerupta de o corectie negativa in urma cu doua saptamani. Cotatia BRD a atins cel mai mare valoare din ultimele patru luni, 18.000 lei/actiune, in crestere cu 1,6% fata de miercuri.
Cresterea de ieri s-a produs pe fondul unor tranzactii de valoare ridicata. In cea mai mare operatiune a zilei s-au transferat actiuni in valoare de 7 miliarde de lei. Actiunile bancii transferate ieri au insumat 11 miliarde de lei, aproape jumatate din valoarea tranzactiilor de pe piata.
Tendinta de crestere a fost evidenta si in randul societatilor de investitii financiare, care au castigat ieri, in medie 1%. Banca Transilvania a ramas insa la pretul anterior, 3.600 lei/actiune.
Actiunile Petrom au ajuns ieri la pana la minimul ultimelor trei luni de trenzactionare, 1.350 lei/actiune. La finalul zilei, mai multe ordine de cumparare "au ridicat" pretul pana la 1.370 lei/actiune. Cotatia de inchidere a fost cu 0,7% mai mica fata de cea anterioara, sedinta de ieri fiind cea de-a treia consecutiva de scadere pentru actiunile companiei petroliere. Investitorii dispusi sa vanda sau sa cumpere actiuni ale companei petroliere au fost ieri mai putini decat de obicei, iar brokerii spun ca principala cauza a scaderii este incertitudinea legata de procesul de privatizare.
"Procesul de privatizare nu este transparent. Nu se stie, de exemplu, la ce pret se va realiza cresterea de capital. Daca aceasta se va realiza la un pret mai mic decat cel pe piata, ii va dezavantaja pe minoritari daca nu vor avea drept de preemtiune. Cine cumpara acum actiuni Petrom nu prea stie ce cumpara," spune  Liviu Giugiumica, directorul BRD Securities.
Actiunile companei de constructii Impact Bucuresti vor reveni azi la tranzactionare dupa operarea in registrul actionarilor a ultimei operatiuni de majorare a capitalului social.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de lactate Napolact Cluj au atins ieri un nou maxim istoric, la pretul de 44.000 lei/actiune, desi valoarea tranzactiilor a fost redusa. De la incepul lunii august, pretul actiunilor Napolact a stationat la 42.000 lei/actiune, pretul maxim la care compania a fost dispusa sa isi rascumpere actiunile.
Napolact este detinuta in proportii aproximativ egale de compania olandeza Friesland si de Asociatia Salariatilor, care detin cate 40% din actiuni. Pe piata circula informatii conform carora Friesland va lansa o noua oferta de preluare pentru actiunile companei pana la finalul acestui an.
Un pachet de  actiuni in valoare de peste 500 milioane de lei ale companei Electromontaj Carpati s-a transferat joi la pretul de 34.000 lei/actiune, in ciuda faptului ca pe piata exista o oferta publica de preluare la un pret mai bun, 35.000 lei/actiune.
Oferta, lansata de Romelectro SA se va incheia miercuri. Pretul din sedinta de ieri al actiunilor Electromontaj a fost cu 8% mai mare feta de cel anterior. Tranzactia a fost ieri cea mai mare de pe piata RASDAQ, unde s-au transferat actiuni in valoare de 3 miliarde de lei.
Declinul actiunilor producatorului de ulei Argus Constanta a continuat ieri, cand pretul a atins cea mai mica valoare de dupa intregistrarea ultimei majorari de capital, 180.000 lei/actiune. Valoarea transferurilor a fost de 304 milioane de lei, iar cotatia medie a coborat cu 3,2%.
Cea mai seminificativa modificare de pret in randul actiunilor de la categoria I a fost cresterea cu 5% a actiunilor producatorului de pompe Aversa Bucuresti. Titlurile companiei au atins ieri valoarea de 8.500 de lei. Cele doua companii ale grupului Rompetrol, Vega si Petromidia au evoluat la preturi similare cu cele de miercuri, iar modificarile pretului mediu au fost nesemnificative.
Actiunile Industria Laptelui Dambovita au pierdut ieri inca 13% din valoare si au ajuns la 14.000 lei/actiune. La inceputul lunii septembrie cotatia actiunilor producatorului de lactate a atins la 22.500 lei/actiune, pe fondul achizitiilor de actiuni realizate de SIF Oltenia. Societatea de investitii financiare detine in prezent 69% din actiunile companei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24