Burse - Fonduri mutuale

Actiunile BRD, la un nou minim

15.07.2003, 00:00 13

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au atins ieri cel mai mic pret din ultimele patru luni, de dupa inregistrarera ultimei operatiuni de majorare a capitalului social si divizarea actiunilor. In ultimele trei luni, cotatia actiunilor BRD a scazut cu 16%, iar unii dintre brokeri apreciaza ca scaderea nu se datoreaza doar rezultatelor financiare slabe ale bancii pe primul trimestru.
Presedintele BRD, Bogdan Baltazar anunta in urma cu o luna ca a vandut jumatate din actiunile pe care le detinea la banca. Cotatia actiunilor BRD era atunci 17.500 lei/actiune. Ultimul pret de ieri a fost de 16.300 lei/actiune. “O parte din scadere se datoreaza si vanzarii de catre presedintele bancii a jumatate din actiunile detinute. Un investitor care vede ca actiunile BRD continua sa scada si la o luna dupa anuntul presedintelui bancii, se gandeste ca scaderea va continua,” comenta ieri un broker.
Actiunile BRD au insumat ieri tranzactii in valoare de 2 miliarde de lei, iar pretul a pierdut 1,8% fata de finalul saptamanii trecute. Capitalizarea bursiera a bancii este de 706 milioane de dolari.
Tendinta generala de la Bursa de a fost tot una de scadere, iar valoarea tranzactiilor s-a mentinut redusa - 13 miliarde de lei. Indicele BET a pierdut 1,2%, iar BET-C a coborat cu 0,8%. Cotatiile celeilalte banci de la Bursa, Banca Transilvania au coborat si ele cu 2,8% si au ajuns la inchidere la 3.500 lei/actiune.
Petrom a ramas insa la cotatia de la finalul saptamanii anterioare, in conditiile in care brokerii spun ca pe piata au existat ordine mari de cumparare. Valoarea tranzactiilor a fost totusi redusa, 2,5 miliarde de lei, datorita numarului mic de vanzatori de actiuni Petrom.  Pretul de inchidere al actiunilor companiei petroliere a fost de 1.420 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera a companei este de 1,6 miliarde de dolari.
Societatile de investitii financiare au avut ieri o traiectorie descendenta. Indicele BET-FI a pierdut ieri 1,4% si a ajuns la 6.164 de puncte. Cea mai importanta scadere a fost cea titlurilor SIF Transilvania, care au pierdut 3,2% si au ajuns la 3.050 lei/actiune. SIF Moldova si SIF Oltenia au ramas la preturile de inchidere de vineri, 2.500 lei/actiune.
O parte din actiunile companiilor mici care au consemnat in ultima pedioada cresteri semnificative au inceput sa inregistreze corectii negative. Titlurile combinatului chimic Sinteza Oradea au pierduit ieri 10% dupa ce au inregistrat un nou maxim istoric la finalul saptamanii anterioare. Ultima tranzactie s-a realizat la 800 lei/actiune. La fel s-a intamplat si cu actiunile Santierului Naval Orsova, care au coborat cu 6% pana la 37.700 lei/actiune.
Actiunile companiei din indistria aviativa Aerostar Bacau si-au continuat insa crespterea. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile Aerostar s-a realizat la 34.000 lei/actiune, in crestere cu 6,3% fata de cotatia anterioara.



Piata Rasdaq
Actiunile companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina au pierdut ieri aprope 16% fata de pretul anterior. Titlurile Alprom au fost suspendate de la tranzactionare aproape doua luni datorita unei operatiuni de majoarare a capitalului social. Ultima tranzactie de ieri s-a realizat la 32.000 lei/actiune.
In umrma majorarii capitalului social prin aport de numerar cota detinuta de principalul actionar, Alro Slatina a creascut de la 70% la 85%. Alro a propus, de altfel, actionarilor sai o fuziune prin absorbtie cu Alprom.
Indicele companiilor de la categoria I a pierdut ieri 4,4% fata de ziua anterioara si a ajuns la 845,4 puncte, in timp ce ceilalti doi indici, RASDAQ-C si RAQ-II au inregistrat scaderi minore.
Actiunile producatorului de tevi Petrotub Roman au trecut ieri pentru prima data in acest an sub pragul de 20.000 lei/actiune. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile acestuia de pe piata RASDAQ s-a realizat la 19.500 lei/actiune. Cotatia medie a pierdut 2,2% fata de ziua anterioara.
Scaderea se datoreaza rezultatelor financiare slabe ale companiei pe anul trecut. Evolutia actiunilor Petrotub din ultimele luni arata ca investitorii nu se asteapta la o imbunatatire a situatiei financirae a companiei in acest an. Actionarul majoritar al Petrotub este APAPS, care detine 70% din actiuni. Titlurile Petrotub au fost ieri cele mai tranzactioante de la categoria I a pietei, cu operatiuni in valoare de 178  milioane de lei.
Actiunile Petromidia au pierdut 1,4% si au ajuns la 38.000 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol (Rafinaria Vega) au coborat cu 3,8% pana la 460 lei/actiune.
La categoria a II-a a pietei, actiunile Automatica Bucuresti copntinua sa se tranzactioneze la 3.500 lei/actiune, desi pe piata exista o oferta de cumparare la 3.000 lei/actiune. Cotatia de ieri a actiunilor Automatica a ramas neschimbata, dar valaorea tranzactiilor a crescut semnificativ. In cele sase operatiuni de ieri s-au transfaret actiuni in valoare de 186 milioane de lei.
Actiunile producatorului de obiecte ceramice Sanex Cluj au revenit din nou la 15.000 lei/actiune. Cresterea cotatiei fata de valoarea anterioara a fost de 3%, iar valoarea singurului transfer al zilei a fost de 99 milioane de lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24