Burse - Fonduri mutuale

Actiunile BRD trec in viteza de 30.000 de lei

14.01.2003, 00:00 36

Desi indicii BET si BET-C au inregistrat in ultimele sedinte maxime istorice zi de zi, majoritatea preturilor principalelor actiuni se afla sub valorile maxime iregistrate in 2002. Vedeta cresterilor de la Bursa a fost Banca Romana pentru Dezvoltare, care a depasit ieri 30.000 lei/actiune.
Actiunile bancii au castigat ieri 7,7%, ajungand la 30.500 lei/actiune. Maximul din 2002, de 31.100 lei/actiune a coincis cu data de referinta pentru acordarea de 0,2 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta. Luad in calcul actiunea gratuita, BRD a urcat de atunci cu aproape 20%.
Actiunile SIF Muntenia au urcat spectaculos, cu 7% ajungand la finalul zilei la 3.050 lei/actiune. Actiunile societatii de investitii financiare au recuperat astfel decalajul fata de cresterea actiunilor celoralte SIF. Fata de ultimul pret din 2002, pretul de inchidere al actiunilor SIF Muntenia este cu 15% mai mare.
Indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare a urcat ieri cu inca 4,8%, ajungand la inchidere la 6.935,2 puncte. Fata de inceputul anului cea mai mare cerstere in randul SIF a fost cea a SIF Moldova, care a urcat cu 19,6%. Actiunile acesteia au ajuns la finalul sedintei de ieri la 3.050 lei/actiune, in conditiile in care valoarea tranzactiilor a depatit 6 miliarde de lei.
Cea mai mare valoare a tranzactiilor de pe piata a fost inregistrata de actiunile Bancii Transilvania. Acestea au inregistrat o lichiditate ridicata mai ales in a doua jumatare a zilei. Pretul a urcat pana la 3.650 lei/actiune, care a fost si petul ultimei tranzactii de ieri. Cotatia de inchidere a fost cu 4,3% mai mare fata de cea inregistrata la finalul saptamanii trecute.
Producatorii de medicamente s-au inscris in tendinta generala a pietei. La finele anului trecut, multi dintre brokeri recomandau investitii in actiuni ale producatorilor de medicamente, considerand ca sectorul medicamentelor va avea o crestere importanta in anii viitori. "Daca cea mai mare partea a investitorilor se asteapta ca o actiune sa creasca atunci ea va creste." comenta ieri un broker. Actiunie Terapia Cluj au ajuns pana la 4.550 lei/actiune, cu 4,6% mai mult fata de vineri. Valoarea operatiunilor realizate cu titlurile producatorului de medicamente a depatit 1,2 miliarde de lei. Actiunile Antibiotice Iasi au inregistrat tranzactii in valoare de 4,4 miliarde de lei, pe fondul unei cresteri cu 2,3% fata de pretul de referinta. Lichiditatea ridicata a actiunilor Antibiotice poate fi justificata de asteptarile investitorilor privind o oferta de cumparare de actiuni din partea SIF Oltenia, care detine deja un pachet de aproape 10% din actiunile producatorului de medicamente.
Cele mai importante cresteri de pret au fost insa cele ale actiunilor companiilor mici. Actiunile producatorului de tevi Silcotub Zalau au urcat cu 14,8% fata de pretul anterior, ajungand la 39.600 lei/actiune, iar actiunile producatorului de aparatura electrica Electrocontact Botosani au ajuns pana la 600 lei/actiune, cu 13,2% mai mult fata de pretul de referinta.
Compania japoneza Koyo Seiko a reusit sa atraga in cadrul ofertei publice de preluare derulata pe piata RASDAQ, 1,5 milioane de actiuni ale producatorului de rulmenti Koyo Alexandria la pretul de 25.000  lei/actiune. Pachetul reprezinta aproximativ jumatate din pachetul de actiuni reprezentand 8,8% din capitalul producatorului roman de rulmeti, pe care compania japoneza nu le detinea.
Valoarea tranzactiei a fost de 37,2 miliarde de lei. Actiunile producatorului de rulmenti urmeaza a fi retrase de la tranzactionare de pe piata RASDAQ. Cei care mai detin inca actiuni Koyo Alexandria nu vor mai putea sa le vanda prin intermediul unei piete organizate de capital.
SIF Transilvania a reusit sa vanda intregul pachet de actiuni de 39% din actiunile Hotelului Decebal din Neptun, oferit in cadrul unei oferte publice de vanzare. Pretul cerut de societatea de investitii pentru o actiune a fost de 10.000 de lei, iar valoarea tranzactiei s-a ridicat la 3,5 miliarde de lei.
Fondul de investitii Broadhurst a majorat pretul oferit in cadrul ofertei publice de preluare a societatii de panificatie Panificatie Postavarul. Noul pret oferit de Broadhurst, de 90.000 lei/actiune este dublu fata de pretul oferit anterior.
Toti cei trei indici bursieri ai pietei RASDAQ au consemnat ieri cresteri fata de finalul saptamanii precedente. Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au fost cele mai tranzactionate din piata si au urcat pana la 295.000 lei/actiune. Pretul mediu al tranzactiilor de ieri cu actiuni Argus a fost cu 4,8% mai mare fata de cotatia de referinta.
O crestere a lichiditatii actiunilor pe piata a fost consemnata in ultimele sedinte de titlurile fabricantului de produse lactate Napolact Cluj. Pretul a urcat in sedinta de ieri pana la 32.500 lei/actiune, iar cotatia medie a fost cu 7,5% mai mare fata de pretul mediu anterior. Multi dintre cei care cumpara actiuni Napolact se bazeaza pe faptul ca grupul olandez Friesland va lansa o noua oferta de preluare pentru actiunile Napolact in a doua jumatate a acestui an.
La categoria I a pietei, actiunile producatorului de tevi de fonta si otel Petrotub Roman au urcat cu 3,5% fata de cotatia medie aterioara. Tranzactiile de luni cu actiunile companiei s-au derulat la preturi cuprinse intre 27.500 si 28.000 lei/actiune. Valoarea actiunilor transferate a fost de 88 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24