Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile europene au crescut după acordul privind planul rezolvării crizei datoriilor anunţat de Merkel şi Sarkozy

Acţiunile europene au crescut după acordul privind planul rezolvării crizei datoriilor anunţat de Merkel şi Sarkozy

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu

05.12.2011, 17:24 360

Acţiunile europene au crescut, iar euro s-a apreciat în raport cu dolarul, după ce cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au anunţat că au ajuns la un acord asupra unui plan pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, transmite Reuters.

Indicele, FTSEurofirst 300, care include marile companii europene listate, se afla în urcare cu 1% la 14:43 GMT, după ce a înregistrat un avans maxim de 1,2%. Indicatorul STOXX Europe 600 pentru sectorul bancar se afla în creştere cu 3,1%.

Pe bursa din Statele Unite, indicii Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Compozit au crescut cu 1-1,3% la scurt timp de la deschiderea şedinţei de luni.

Randamentul obligaţiunilor Italiei pe zece ani a coborât cu 0,63 puncte procentuale, la 6,05%.

Euro a atins maximul şedinţei în raport cu dolarul, ca urmare a informaţiilor că Franţa şi Germania s-au înţeles asupra unor revizuiri la tratatul UE, referitoare la deficitele bugetare.

Diviziunile franco-germane asupra unor chestiuni importante au subminat încrederea în zona euro şi, într-o oarecare măsură, au exacerbat criza datoriilor, scrie Reuters.

Euro a atins un maxim de 1,34869 dolari pe platforma electronică de tranzacţionare EBS şi se situa la 1,34730 dolari, în urcare cu 0,5% faţă de şedinţa precedentă.

Acordul franco-german, în care cele două state cer introducerea de sancţiuni automate împotriva ţărilor din Uniunea Europeană al căror deficit bugetar depăşeşte nivelul de 3% din PIB prevăzut în legislaţia comunitară, va fi trimis miercuri preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24