Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Palantir, una dintre cele mai populare companii în rândul investitorilor de retail din România, se prăbuşesc după publicarea rezultatelor financiare. Perspective tot mai pesimiste pentru societate

De la oferta publică iniţială (IPO) din toamna lui 2020, acţiunile Palantir sunt pe plus cu peste 50%, fără a lua în calcul evoluţia din premarket de astăzi

De la oferta publică iniţială (IPO) din toamna lui 2020, acţiunile Palantir sunt pe plus cu peste 50%, fără a lua în calcul evoluţia din premarket de astăzi

Autor: Eduard Ivanovici

17.02.2022, 15:31 3642

Acţiunile grupului american Palantir s-au prăbuşit ieri cu 11% în şedinţele after-hours din New York, după ce compania de software a publicat o serie de rezultate care au surprins o lipsă constantă de profituri, în pofida unor estimări conform cărora marjele operaţionale se vor îmbunătăţi în cursul anului, relatează Bloomberg.

Astăzi, la 15:10, ora României, acţiunile Palantir – companie care dezvoltă software-uri pentru agenţiile guvernamentale şi marile companii din SUA – se depreciau cu 8,4%. În ultimele 12 luni, societatea şi-a pierdut aproape jumătate din valoare.

„Trebuie să ne concentrăm asupra Europei”, spune CEO-ul Shaym Sankar, adăugând că regiunea trebuie să se redeschidă în urma restricţiilor anti-Covid. Sankar speră să obţină anul acesta circa 175 de agenţi de vânzări, mulţi dintre ei urmând să se axeze pe clienţii din Europa.

Palantir plănuieşte să înregistreze o marjă operaţională ajustată de 23% pe venituri de 443 de milioane de dolari în T1/2022, în condiţiile în care media oferită de analiştii intervievaţi de Bloomberg era de 26,6%. Trimestrul trecut, pierderile s-au redus la 59 de milioane de dolari, de la 91 de milioane în intervalul iulie-septembrie 2021.

Veniturile totale de anul trecut au crescut cu 41% la 1,5 miliarde de dolari, în linie cu prognozele.

Palantir a fost fondată în 2004 cu două milioane de dolari, o parte din bani venind dinspre divizia de investigaţii a CIA (Agenţia Centrală de Informaţii din SUA). Software-urile produse de companie le permit serviciilor secrete americane să vizualizeze rapid şi să identifice legăturile între cantităţi mari de informaţii, de la numere de telefon şi date bancare până la liste de prieteni sau fotografii ale plăcuţelor de înmatriculare.

În T4/2021, Palantir a ocupat locul şase în topul celor mai tranzacţionate acţiuni din România pe platforma de trading eToro. De la listarea din octombrie 2020, acţiunile sunt pe plus cu peste 50%, neluând în calcul evoluţia din premarket de astăzi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO